Μέσα στα «διαδικτυακά» (κι όχι μόνο) ταξίδια μας στο Αιγαίο, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε μια ιδιαίτερη κι πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και τους ανθρώπους της, στην πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» και εθελοντές και φορείς του νησιού και στοχεύει στη διάσωση της πολιτιστικής κι ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, μέσα από μια γιορτή αναβίωσης μεσαιωνικών εθίμων, μουσικού, γευστικού και ιστορικού πλούτου και πλήθος εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ αποτελεί συνάμα ένα τόπο συνάντησης και μια ευκαιρία γνωριμίας πολλών συλλόγων αλλά κι επιστημόνων κι ιστορικών, από κάθε γωνιά του κόσμου! Σε μια υπέροχη και διαφωτιστική συζήτηση, οι άνθρωποι του «Μεσαιωνικού Ρόδου» μοιράζονται μαζί μας το μεράκι και τις σκέψεις τους!
Η κα Αννα Αχιολά, πρόεδρος κι υπεύθυνη του συλλόγου μαζί με τους ανθρώπους του, μας έκαναν την τιμή να μας προσφέρουν μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη, κάνοντάς μας να «ταξιδέψουμε» μαζί τους στο μεγάλο κι πλούσιο σε εμπειρίες, χρώματα, μουσικές και συναισθήματα φεστιβάλ αυτό.
Σε μια πρωτοβουλία μας να στηρίξουμε επικουρικά το φεστιβάλ, έχουμε δημιουργήσει κι ένα αυτο-διαχειριζόμενο photo-album για τους ανθρώπους του Μεσαιωνικού Ρόδου, στο: http://my.aegean.gr/gallery/friends/MedievalRose που μπορείτε να ρίξετε επίσης μια ματιά!
Ας αφήσουμε όμως, να μας πουν οι ίδιοι τις σκέψεις τους...
Τι είναι ακριβώς το «Μεσαιωνικό Ρόδο» και πότε ιδρύθηκε; Ποιος/ Ποιοι οι εμπνευστές της ιδέας αυτής;
Το Μεσαιωνικό Ρόδο είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2005, για τη δημιουργία και οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται παραδόσεις, θρύλοι και η ιστορία της Μεσαιωνικής Ρόδου, μέσα από δρώμενα, εργαστήρια και παιχνίδια. Μετά την 1η Μεσαιωνική Γιορτή του 2006, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έγινε για πρώτη φορά πραγματικότητα το Μάιο του 2007 και θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση.
Η ίδρυση ενός συλλόγου που θα στήριζε μία τέτοια διοργάνωση, η οποία θα αναβίωνε την μεσαιωνική περίοδο στα Κάστρα της Ρόδου ήταν μία πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2004, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε, σε όλο το νησί, καμία πολιτιστική αναφορά στον Μεσαίωνα, παρ’ όλη την πλούσια Βυζαντινή και Μεσαιωνική πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, με κορυφαία. την μοναδική Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο, να δω αυτήν την πόλη στην πιο αυθεντική της μορφή, που αποφάσισα να το κάνω πραγματικότητα, αφού κανένας άλλος δεν το είχε πραγματοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια αναζήτησα τις ιστορικές πηγές, την τεχνογνωσία και τους κατάλληλους ανθρώπους, για την υλοποίηση ενός εγχειρήματος που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και επιδιώκει την πιστή αναπαράσταση μίας εποχής που άφησε το στίγμα της στα μεσαιωνικά μνημεία του νησιού μας.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τους στόχους του συλλόγου σας; Τί ακριβώς επιθυμείτε να πετύχετε - κερδίσετε μέσα από τις δράσεις σας;
Η δράση του Μεσαιωνικού Ρόδου στρέφεται σε γενικές γραμμές γύρω από το τρίπτυχο: Επιμόρφωσή – Πολιτισμός – Πολιτιστικός Τουρισμός
Με την οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, πιστεύουμε ότι ο τόπος μας μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά. Συγκεκριμένα οι στόχοι μας είναι:
- Πολιτιστική Ανάπτυξη και Παραγωγή
Με τη διοργάνωση και δημιουργία θεατρικών, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, με θεματολογία εμπνευσμένη από τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους μύθους και την ιστορία της Ρόδου αλλά και με προβολή των παραδοσιακών τεχνών! Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ανασκαλεύει κι αναβιώνει ό,τι έχει διαβρωθεί ή ξεχαστεί μέσα στους αιώνες και δημιουργεί ομάδες ιστορικών αναβιώσεων και τεχνών.
- Ανάδειξη Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Διατήρηση της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με τη διοργάνωση ιστορικών εκδηλώσεων, όπου υπάρχουν Βυζαντινές οχυρώσεις στο νησί ή και αλλού στα Δωδεκάνησα
- Πολιτιστικός Διάλογος
Η συνεργασία με ανάλογες ομάδες της Ευρώπης αλλά και γενικότερα με τις χώρες από τις οποίες πέρασε το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών (Συρία, Ισραήλ, Κύπρο), ή χώρες με τις οποίες είχαμε κοινές ιστορικές αναφορές κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, θα συμβάλλει στην ανταλλαγή αλλά και εξεύρεση κοινών πολιτιστικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς μας.
- Επιμόρφωση
Η θεματολογία των εκδηλώσεων του φεστιβάλ συντελεί στην μετάδοση γνώσεων που αφορούν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Ήδη οργανώθηκαν ξεναγήσεις στην Μεσαιωνική Πόλη και σεμινάρια όπως: Μεσαιωνικών Εικαστικών Τεχνών σε συνεργασία με το Χειροτεχνικό Κέντρο Ρόδου και το ΚΕΕ Δωδεκανήσου, Πολεμικής Τέχνης με Σπαθί και Ιστορικών Αναπαραστάσεων, ενώ ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Σκηνογραφίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Δωδ/σου.
- Προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού
Στο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες με εκλεπτυσμένα ενδιαφέροντα και ποιοτικές αναζητήσεις.
- Προσφορά Εργασίας
Σε περίοδο με υψηλά ποσοστά ανεργίας (νεκρή τουριστική περίοδο), στα πλαίσια της διοργάνωσης και προετοιμασίας των εκδηλώσεων, θα απασχολούνται καλλιτέχνες, τεχνίτες, εργάτες, έμποροι, βιοτέχνες κ.α., όταν κάποια στιγμή το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ θα έχει πάρει τη διάσταση που μπορεί και θέλουμε να αποκτήσει.
- Οικονομική Ανάπτυξη
Σαν συνέπεια των παραπάνω…ακόμα και για τους μικρούς και φτωχούς Δήμους του νησιού.
- Ποιοτική Ψυχαγωγία
Που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά ή μορφωτικά επίπεδα, σε ντόπιους κι επισκέπτες, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις.
- Προαγωγή Εθελοντισμού
Με διαρκή παρότρυνση, ειδικά των νέων, να συμμετάσχουν, με όποιο τρόπο, στην ευχάριστη διαδικασία της διοργάνωσης που μοιάζει με παιχνίδι!
- Προβολή της νήσου Ρόδου
Μέσα από ένα μοναδικό γεγονός, που αναδεικνύει το σπάνιο σκηνικό της Μεσαιωνικής Πόλης και των Βυζαντινών Κάστρων και από μία άλλη οπτική που θυμίζει Ταξίδι στο Χρόνο!
Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να σας βοηθήσει και να στηρίξει την προσπάθειά σας; Πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα προσόντα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερα προσόντα. Φυσικά οποιεσδήποτε δεξιότητες μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως. Αυτούς τους τρόπους μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας: http://www.medievalfestival.gr/GR/participation.asp.
Οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορεί να εγγραφεί μέλος ή εθελοντής στο σύλλογο, ενώ για τα παιδιά χρειάζεται υπογραφή από τον κηδεμόνα. Στη φόρμα της αίτησης, υπάρχει επίσης ερωτηματολόγιο όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τους τομείς του φεστιβάλ στους οποίους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.
Φυσικά, ευπρόσδεκτες είναι και οι χορηγίες που συντηρούν τις δράσεις του Μεσαιωνικού Ρόδου και δίνουν συνέχεια στο φεστιβάλ.
Ποια η σημασία των εθελοντών στην προσπάθειά σας;
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα χωρίς τους εθελοντές. Ξεκίνησε άλλωστε ως μία πρωτοβουλία πολιτών που δούλεψαν εθελοντικά για την υλοποίηση του. Ακόμα και αν κάποτε πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα μπορεί να απασχολεί προσωπικό για την οργάνωση του, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θα είναι απαραίτητη και δε θα έχει κανένα νόημα η ύπαρξη του χωρίς αυτήν. Η αναβίωση της μεσαιωνικής ζωής στη Ρόδο δεν είναι μία παράσταση με θεατές, ούτε ένα προϊόν για τουριστική «κατανάλωση», αλλά ένα διαδραστικό, ζωντανό εγχείρημα που έχει να δώσει και να πάρει πολλά από το ντόπιο στοιχείο και την αυθεντική λαϊκή παράδοση που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή περίοδο.
Γιατί επιλέξατε τη Ρόδο και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας; Τί το τόσο αξιόλογο έχει να μας προσφέρει που θα μας εντυπωσιάσει και τί ακριβώς είναι αυτό που σας εμπνέει στην Μεσαιωνική Ιστορία;
Η Ρόδος είναι καταρχήν ο τόπος που εδρεύει ο σύλλογος Μεσαιωνικό Ρόδο και τα ιδρυτικά του μέλη είναι κατά κύριο λόγο Ρόδιοι. Πέρα όμως από αυτό, η Ρόδος έχει μία σπάνια Μεσαιωνική Πόλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, που φέρει έντονα το στίγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη που κάποτε την αναστήλωσαν και της έδωσαν τη σημερινή της μορφή. Η πόλη αυτή, που σήμερα συντηρείται σε άριστη κατάσταση από την αρχαιολογική υπηρεσία Δωδ/σου (4η ΕΒΑ) αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το φεστιβάλ.
Αλλά όσον αφορά την μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου, το νησί που αποτέλεσε, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το τελευταίο απροσπέλαστο οχυρό της Ευρώπης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, έχει να παρουσιάσει μεγάλα και ηρωικά κατορθώματα, ένδοξες μάχες, μία ενδιαφέρουσα πολύ-πολιτισμική κοινωνία με αξιόλογα στοιχεία προς μελέτη και παρατήρηση αλλά και θρύλους, που αποτελούν πλούσιο υλικό για την θεματολογία του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ.
Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για αυτή τη χρονική περίοδο; Πιστεύετε ότι η αναβίωση της βοηθά σε αυτό;
Υπάρχουν σήμερα πολλά συγγράμματα αρχαιολόγων και ιστορικών ερευνητών που αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για όποιον θέλει να ενημερωθεί σχετικά με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αλλά και στο ίντερνετ υπάρχει άφθονο υλικό, πάντα με κάποια επιφύλαξη, ανάλογα με την πηγή προέλευσης του.
Στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας μπορεί να βρει επίσης κανείς εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για την μεσαιωνική Ρόδο και σίγουρα το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος μετάδοσης ιστορικών πληροφοριών με τον πιο ψυχαγωγικό και ευρηματικό τρόπο. Μπορεί κυρίως όμως να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για περεταίρω αναζήτηση και διερεύνηση της τοπικής μας ιστορίας.
Ποια άλλη περίοδος της ιστορίας μας πιστεύετε πως θα μπορούσε να προβληθεί αντίστοιχα με το φεστιβάλ σας;
Σίγουρα η αρχαία Ελληνική, για την οποία θεωρώ ότι σώζονται περισσότερα στοιχεία απ’ ότι για την μεσαιωνική και φυσικά θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες η αναβίωση της, με μεγάλη βέβαια προσοχή, προς αποφυγήν του κιτς. Άλλωστε ένα Αρχαιοελληνικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα ήταν μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, ενώ ανάλογα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ υπάρχουν εκατοντάδες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τι ποσοστά συμμετοχής έχετε στο φεστιβάλ; Γνωρίζετε αν έρχονται θαυμαστές σας και από άλλα μέρη εκτός από τους κατοίκους της Ρόδου; Ποια η απήχηση του στο κοινό σας στο εξωτερικό;
Η επισκεψιμότητα του φεστιβάλ ανέρχεται σε χιλιάδες κόσμου, διαφόρων ηλικιών, Ελλήνων και ξένων. Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβή αριθμό επισκεπτών. Γνωρίζουμε σίγουρα όμως, ότι υπάρχει κοινό από άλλες πόλεις τις Ελλάδας που ταξιδεύει στη Ρόδο ειδικά για να δει το μεσαιωνικό φεστιβάλ ενώ δεχόμαστε δεκάδες email από ευρωπαίους, κυρίως, ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί κατά την περίοδο της διοργάνωσης.
Βίντεο Φωτογραφιών Μεσαιωνικού Φεστιβάλ 2006 -2009
Ευχαριστούμε επίσης τους:
Αντρέα Γκανάτσιο, Κώστα Ανδρουλάκη και Herb Jung για μέρος του φωτογραφικού υλικού.
Πόσο πιστεύετε πως έχετε βοηθήσει στην προβολή του νησιού και ίσως και στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών;
Αν και το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι ακόμα ένα καινούριο εγχείρημα και ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν χρήματα για να επενδυθούν στην προβολή του, πιστεύουμε ότι έχει γίνει ήδη αρκετά γνωστό, τόσο από τους ξένους επισκέπτες που το έχουν δει και το έχουν διαδώσει, όσο και από διάφορες σελίδες στο ίντερνετ που αναφέρονται σε αυτό.
Μέχρι σήμερα, έχει συμβάλει θεωρούμε στην προβολή της Ρόδου μέσα από ένα άλλο πρίσμα, από αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα, που και την ήθελε σαν ένα τόπο ιδανικό για νυχτερινή διασκέδαση. Έχει ακόμα να γίνει όμως πολλή δουλειά και οι δυνατότητες του φεστιβάλ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προβολή της Ρόδου είναι τεράστιες.
Παρατηρήσαμε πως λειτουργεί κάποιο εικαστικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αλλά γίνονται και διάφορα σεμινάρια. Πόσο έχουν βοηθήσει αυτές οι κινήσεις εσάς και ποια η απήχηση του κόσμου σε αυτές;
Έχουν γίνει κατά καιρούς σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως το ΚΕΕ Δωδεκανήσου, τη ΝΕΛΕ Δωδεκανήσου, το Χειροτεχνικό Κέντρο Ρόδου, αλλά και αποκλειστικά από το «Μεσαιωνικό Ρόδο». Τα μαθήματα αυτά αφορούσαν εικαστικές τέχνες του Μεσαίωνα, σκηνογραφία με έμφαση στα μεσαιωνικά σκηνικά, μεσαιωνική ξιφομαχία και δημιουργία ομάδων αναπαράστασης (re-enactments). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση κι έτσι διακόπτονται μέχρι την εξεύρεση νέων πόρων.
Αυτά τα σεμινάρια βοήθησαν πολύ στη δημιουργία τοπικών ομάδων, όπως αυτή των «Ιπποτών του Μεσαιωνικού Ρόδου» και των «Παροίκων» που συμμετείχαν στο μεσαιωνικό φεστιβάλ και συνέβαλλαν στην τοπική πολιτιστική παραγωγή. Ευελπιστούμε ότι κάποτε αυτές οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διοργάνωση ώστε να περιορίσουμε τις δαπανηρές μετακλήσεις, ενώ στόχος είναι να βελτιώσουμε τις δεξιότητες των εκπαιδευομένων ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν και σε άλλα ανάλογα φεστιβάλ στο εξωτερικό και να παρουσιάσουν την τέχνη που διδάχτηκαν.
Ποια η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς; Ήταν εξ’ αρχής αρωγοί στην προσπάθειά σας;
Δυστυχώς το μεσαιωνικό φεστιβάλ, ως μία προσπάθεια χωρίς πολιτικές, κομματικές ή άλλες επιδιώξεις, χρειάστηκε στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του να υπερβεί δυστυχώς πολλά εμπόδια και υποσκελισμούς, από τους τοπικούς άρχοντες, μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι οι αυθόρμητες και ένθερμες πρωτοβουλίες πολιτών, μπορούν μόνο να διαπρέψουν! Σήμερα, ευτυχώς, χαίρει σημαντικής αναγνώρισης, αν και χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας να πείσουμε τους ιθύνοντες για την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν σε μία τέτοια πολιτιστική δράση, που μπορεί να ωφελήσει τον τόπο μας ποικιλότροπα και να τον προβάλλει σε τέτοιο βαθμό που να τονώσει την περηφάνια των πολιτών για την ιδιαίτερη πολιτιστική τους κληρονομιά.
Ποια η στάση των μέσων στις δράσεις σας; Ποιες αναφορές στον τύπο προς τον Σύλλογό σας έχετε συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια;
Ευτυχώς τα όλα τα τοπικά μέσα στάθηκαν από την αρχή αρωγοί στην προσπάθεια και μας στήριξαν σε όλες τις δύσκολες στιγμές που δεν ήταν και λίγες. Τολμώ να πω ότι ίσως να μην υπήρχε σήμερα το μεσαιωνικό φεστιβάλ χωρίς αυτά και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Όλες οι τοπικές και Δωδεκανησιακές εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν αναφερθεί επανηλειμμένα στο μεσαιωνικό φεστιβάλ αν και υπάρχουν αρκετά έντυπα πανελλαδικής εμβέλειας που ενδιαφέρθηκαν για το εγχείρημα. Ανάμεσα σε αυτά:
Ένθετο Περιοδικό στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής
ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ με 8σέλιδο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ
LIFE & STYLE με αναφορά στο ένθετο περιοδικό Rodos Confidential
Στη ενημερωτική εφημερίδα της ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε
Περιοδικό έντυπο F.A.Q του Θανάση Λάλα
Συνδρομητικό περιοδικό Travel Times
Σε έντυπα τωνTour Operators(Balakakis Travel κ.α)
Στον ταξιδιωτικό οδηγό: ΅Παράξενος Ταξιδιώτης΅
Επανειλημμένα έχουν γραφτεί άρθρα στα περιοδικά: "Mystery", "Μυστική Ελλάδα", "Αθηνόραμα", “ΑΒΑΤΟΝ”, “Aegeo Exotico” (περιοδική έκδοση της Σύμης)
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ είχε προτείνει τη Ρόδο ως τον καλύτερο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας για το μήνα Μάη του 2008 & Ιούνιο του 2009*, εξαιτίας της διοργάνωσης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ
* λίγο πριν κλείσει η εφημερίδα
Γιατί τελικά κάποιος να επιλέξει να συμμετάσχει ή και να επισκεφθεί το φεστιβάλ «Μεσαιωνικού Ρόδου»;
" …το φεστιβάλ έχει ατμόσφαιρα που θα τη ζήλευαν κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές"
Περιοδικό «Ε»
εικόνα από επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ
Πώς μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το έργο και τα προσεχή σχέδιά σας;
Η ιστοσελίδα του μεσαιωνικού φεστιβάλ www.medievalfestival.gr είναι αρκετά πλήρης σε πληροφορίες, ενώ τα πιο πρόσφατα νέα αναρτώνται στο blog του συλλόγου: http://medievalfestival.blogspot.com/, καθώς επίσης στo group στο facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=15906085947 και στο Twitter: http://twitter.com/medievalrose
Με ποιον τρόπο επικοινωνείτε με τα μέλη σας; Προτιμάτε το διαδίκτυο ή συναντήσεις; Χρησιμοποιείτε τα blogs; Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στην εξάπλωση της ιδέας σας;
Σίγουρα το διαδίκτυο έχει αποδειχτεί το πιο εύχρηστο και οικονομικό εργαλείο για την εξάπλωση της ιδέας και τη γνωστοποίηση της δράσης του Μεσαιωνικού Ρόδου και συνήθως η επικοινωνία με τα μέλη μας γίνεται ηλεκτρονικά – με email – καθώς επίσης με SMS ή και τηλεφωνικά. Οι συναντήσεις δυστυχώς δεν είναι συχνές, καθώς βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου γι’ αυτό το σκοπό.
Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε, κλείνοντας τη συνέντευξη (κι ετοιμάζοντας τις βαλίτσες μας για Ρόδο);
Από το 2009 το Μεσαιωνικό Ρόδο ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί ένα από τα πιο μεγαλόπνοα σχέδια του! Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, αν κι εξακολουθεί να έχει ως επίκεντρο των εκδηλώσεων την επιβλητική Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, επεκτείνεται σε δύο ακόμα κάστρα του Δήμου Αταβύρου (κάστρο Μονολίθου και Κρητηνίας) και για το 2010 το Κάστρο Ασκληπιειού στο Δήμο Νότιας Ρόδου εντάχθηκε ήδη στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ μας γίνεται πλέον ένα σπονδυλωτό εγχείρημα που ξεκινάει με τη Γιορτή στο Κάστρο της Ρόδου και ξεδιπλώνεται σε περισσότερες Βυζαντινές Οχυρώσεις του Νησιού, με σκοπό την πολιτιστική τους αξιοποίηση. Οι Γιορτές των Κάστρων Μονολίθου και Κρητηνίας του 2009, έδωσαν πνοή σε δύο μνημεία ξεχασμένα από το ευρύ κοινό και ζωντάνια σε έναν από τους πιο φτωχούς δήμους του νησιού. Οι κάτοικοι των δύο αντίστοιχων χωριών ένιωσαν το αίσθημα περηφάνιας για την απόκτηση μίας ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας, που την οφείλουν στα σπουδαία αυτά κάστρα, τα οποία αν και χαρακτηρίζουν τον τόπο τους, ως τώρα δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ! …και περιμένουν περισσότερα ακόμα κάστρα για την ένταξη τους στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου!