Για 7η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στη Ρόδο το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο», με τη στήριξη εθελοντών και άλλων τοπικών φορέων. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε εποχές μακρινές, μυστήριες, με νεράιδες, δράκους και γενναίους Ιππότες! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ποικίλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, καθιστώντας δυνατή την αναβίωση της ζωής στη Ρόδο κατά την εποχή του Μεσαίωνα. Έμποροι, πλανόδιοι μουσικοί, αλχημιστές, μάγισσες, ευγενείς, καλλιτέχνες, τεχνίτες και φυσικά Ιππότες, θα γεμίζουν τα σοκάκια και τις πλατείες της Παλιάς Πόλης.
Φέτος όμως, θα υπάρχει και Δράκος! 670 χρόνια μετά, ο τρομερός Δράκος που σκότωσε ο γενναίος Ιππότης Ντε Γκοζόν, ζωντανεύει και πάλι, τόσο από το καθιερωμένο Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου στις 16 Ιουνίου, όσο και μέσα από μια Θεματική Σκηνική Παρέλαση, στις 29 Ιουνίου, αφιερωμένη στο ηρωικό κατόρθωμα του Ντε Γκοζόν, η οποία θα θεσμοθετηθεί και θα πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο! Ακόμα μια πρωτοπορία, είναι η αναβίωση της Ιερακοσοφίας, όπως ονομαζόταν το χειρόγραφο του Ρόδιου Γερακάρη, Αγαπητού Κασιανού, καθώς θα πραγματοποιηθεί επίδειξη με πτήση εκπαιδευμένου Γερακιού. Τα Γεράκια της Ρόδου, ήταν προστατευόμενα είδη και ζούσαν στους λόφους και στην κοιλάδα της Απολακκιάς, της Κατταβιάς και της Λαχανιάς.
Σε μία εποχή που ο Μεσαίωνας δείχνει να είναι επίκαιρος όσο ποτέ και που οι δράκοι του σκοτεινού παρελθόντος μοιάζουν να ζωντανεύουν, το «Μεσαιωνικό Ρόδο», συνεχίζει τη δράση του με φαντασία και ευρηματικότητα, αναδεικνύοντας ό,τι θετικό μπορεί να είχε μία εποχή, που σήμερα μας δείχνει για άλλη μία φορά τη σκληρή της πλευρά. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε και σε πείσμα των καιρών, γίνεται μία προσπάθεια να ξεφύγουμε για λίγο από τη στυγνή πραγματικότητα, να περάσουμε τις Πύλες του Χρόνου και του πεζού αυτού κόσμου, και να βρεθούμε σε έναν άλλο πιο παραμυθένιο, με μουσικές, αφηγήσεις ιστοριών κάτω από τα αστέρια, Ιππότες που υπηρετούν ευγενή ιδεώδη και πολλές ακόμα ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές και δημιουργικές δράσεις!
Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε τα 670 χρόνια από την εποχή που ο Ιππότης Ντε Γκοζόν κατόρθωσε να εξοντώσει το Δράκο της Ρόδου και να σώσει τους κατοίκους της πόλης. Ένας θρύλος που η φήμη του ταξίδευε για αιώνες σε όλη την Ευρώπη για να σβήσει τελικά με το σαρωτικό πέρασμα της Τουρκοκρατίας. Ο Μιχάλης και η Αντζέλικα Τριανταφύλλου σχεδίασαν εθελοντικά και κατασκεύασαν το δράκο της Ρόδου, με τη βοήθεια Εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Μεσαιωνικού Ρόδου» αλλά και τη συνεργασία της υπηρεσία Αναστηλωτικών Έργων του ΥΠΑΙΘΠΑ. Ο Χρήστος Ευστρατίου χορήγησε τα υλικά και ο Δράκος, δημιούργημα σύμπραξης και συνέργειας, είναι έτοιμος και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στο 7ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο μοναδικό θρύλο που τραγούδησαν ποιητές (Σίλλερ) και πρόβαλαν διεθνή κανάλια (National Geographic).
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φέτος ανοίγουν με το Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου που σχεδιάστηκε με τη συνεργασία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού και τη συμμετοχή πολλών ακόμα προσκόπων από άλλα συστήματα. Μη χάσετε στις 20:00 τη Νικητήρια Πομπή που θα ξεκινήσει από τα Πλατανάκια!
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μάιος - Ιούνιος
- 29 Μαΐου - ώρα 19:00 : Κατασκευάζουμε το Δράκο της Ρόδου στην Οπλοθήκη De Milly (μέρος Α')
- 4 Ιουνίου - ώρα 17:00 : Κατασκευάζουμε το Δράκο της Ρόδου στην Οπλοθήκη De Milly (μέρος Β')
- 8 Ιουνίου - ώρα 17:30 : Κατασκευάζουμε το Δράκο της Ρόδου στην Οπλοθήκη De Milly (μέρος Γ')
- 11 Ιουνίου - ώρα 18:00 : Κατασκευάζουμε το Δράκο της Ρόδου στην Οπλοθήκη De Milly (μέρος Δ' - τελευταίο)
- 16 Ιουνίου - Έναρξη στην Πλατεία Μουσείου στις 17:00 : Το Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου και Νικητήρια Πομπή που θα ξεκινήσει στις 20:00 από τα Πλατανάκια
- 21 Ιουνίου - Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου στις 21:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και οι αθέατες στιγμές των γυρισμάτων. Μία συνεργασία με την εκπομπή της ΕΡΤ, «Μηχανή του Χρόνου». Θα παραστεί ο Χρήστος Βασιλόπουλος
- 22 Ιουνίου - Έναρξη στην Πύλη του Αγ. Φραγκίσκου στις 20:00 : Ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη με θέμα τη Ζωή των Ρόδιων στο Μεσαίωνα, το πριν και το μετά...από τους ξεναγούς: Φωτεινή Γαμπιεράκη, Λευτέρη Χωραφίτη, Στεφανία Μοροϊάνου και Μιχάλη Τριανταφύλλου
- 23 Ιουνίου - Έναρξη στην κεντρική πλατεία της Λίνδου στις 20:00 : Μεσαιωνική Βραδιά στη Λίνδο με τις Φωτιές του ¶η Γιάννη του Κλήδωνα σε παραγωγή των συλλόγων "Απόστολος Παύλος" και "Λινδία Αθηνά"
- 29 - 30 Ιουνίου - Γιορτή Μεσαιωνικής Πόλης
- 29 Ιουνίου : Θόλαρος στην Πλατεία Σύμης (έναντι ΔΕΗ) :
- 19:00 Ανοίγει η Οπλοθήκη για τα Αποκαλυπτήρια του Δράκου
- 21:30 Αναπαράσταση με τη συνεργασία του Ιππικού Ομίλου Ιαλυσού και Θεματική παρέλαση αφιερωμένη στο θρύλο του Δράκου, μετά μουσικής... Έναρξη Οπλοθήκη de Milly (ή Θόλαρος)
- 30 Ιουνίου - ώρα 18:30 : Εσωτερική τάφρος του τομέα της γλώσσας της Γερμανίας (κάτω από την Πύλη Αγ. Αντωνίου) : "Μία Δημιουργική Μέρα στο Μεσαίωνα" σε ένα από τα πιο όμορφα τμήματα της Τάφρου, που περιλαμβάνει τα παρακάτω εργαστήρια:
- Πέτρας, Ξύλου, Σίδερου και Χειροποίητου Kοσμήματος από την Τσέχικη Ομάδα: "Antropos"
- Αργυροχοΐας από τον Λευτέρη Σκαρπέτη
- Ξιφομαχίας, από το Θανάση Διαμαντή της ομάδας "Arma North Athens" και τους Ιππότες του Μεσαιωνικού Ρόδου: Παύλο, Μάριο και Αντρέα
- Τοξοβολίας από τον όμιλο "Φλόγα"
- Κατασκευής Ξυλόφουρνου από Πηλό από το Ραφαέλο &ι την ¶ννα
- Τεχνικής Βοτσαλωτού από τον Πέτρο Κελεπέρα
- Μωσαϊκού από Μάρμαρο από το Νίκο Κελεπέρα
- Βυζαντινά Αρχιγράμματα και Δερμάτινα Περιβραχιόνια από τη Σμάρω Λεντάκη
- Υφαντική με την Ανέμη από την Κωνσταντίνα Αναγνώστη
- Επίδειξη με Εκπαιδευμένο Γεράκι από το Νίκο Καλομοίρη
- Ταβέρνα με καπνιστό κρέας και κρασί από το Γιάννη Ελενίτσα
- Βόλτα με ¶λογο από τον Ιππικό Όμιλο Ιαλυσού
- Αφηγήσεις Μεσαιωνικών Παραμυθιών
- Δρώμενα με Ξυλοπόδαρους
- Ζωντανή Μουσική και άλλα πολλά!
Ελεύθερη Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Ιουνίου.
Ιούλιος
- 7 Ιουλίου - Στο Ξέφωτο κάτω από το Κάστρο : Γιορτή Κάστρου Μονολίθου με ζωντανή μουσική, αφηγήσεις κάτω από τ' αστέρια, τη ρομαντική μπαλάντα "Λεονώρα", παραδοσιακό φαγητό και άλλα πολλά!
- 8-9 Ιουλίου - Δημοτικός Ανθόκηπος ("Ήχος & Φως") στις 21:30 : "Λεονώρα", παράσταση με θέμα τη ρομαντική μπαλάντα του Burger, από την ομάδα "προΤΑΣΗ", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση. Παίζει η Ολύνα Ξενοπούλου.
Είσοδος παράστασης: 8 ευρώ
Περιγραφές και Πληροφορίες για τις Εκδηλώσεις
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
Μέσα από αυτό το παιχνίδι σας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσετε την Παλιά Πόλη, να επιδείξετε τις γνώσεις σας βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία παιχνιδιού, φαντασίας και ιστορίας ταυτοχρόνως.
Η κάθε ομάδα που θα πάρει μέρος θα αποτελείται από 3 άτομα, καθώς λέγεται πως ο Ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν πήγε μαζί με δύο Σεργιέντες (βοηθούς) του για να αντιμετωπίσει το φονικό τέρας.
Ο νικητής θα μεταφερθεί με μεγαλοπρεπή πομπή, με μουσική και φωτιές στον Μεγάλο Μάγιστρο του παιχνιδιού και θα χριστεί τιμητικά Extinctor Dragonis, παίρνοντας ένα μοναδικό έπαθλο. Οι δύο Σεργιέντες της ίδιας ομάδας θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα και σουβενίρ για να θυμούνται πάντα την μοναδική αυτή περιπετειώδη νίκη.
Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος νέοι και νέες από 18 έως 108 ετών και ανήλικοι από 16 ετών. Για τους ανήλικους φίλους μας που επιθυμούν να πάρουν μέρος, θα πρέπει να υπογράψει κηδεμόνας (ενώπιον των διοργανωτών) ή να τους συνοδεύει ενήλικο άτομο.
Περισσότερα εδώ: http://www.facebook.com/topaixniditoudrakou
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Μια φορά κι έναν καιρό στη Μεσαιωνική Ρόδο, πριν από περίπου 670 χρόνια, υπήρχε ένα φοβερό τέρας που φώλιαζε στο περίφημο Μαλ Πάσο (=κακό πέρασμα, σημερινό Μόντε Σμιθ). Εξαφάνιζε κατ' εξακολούθηση νεαρούς βοσκούς και γηραιότερους προσκυνητές και γι' αυτό το λόγο ονομάστηκε Δράκος της Ρόδου. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και μετά την αποτυχία πολλών ιπποτών να εξοντώσουν το δράκο, ο Μεγάλος Μάγιστρος, Helion de Villeneuve, απαγόρευσε με διάταγμα να περνά κανείς από το πέρασμα αυτό ή να αποπειράται να αντιμετωπίσει το δράκο. Όμως, ο ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν, αψηφώντας την εντολή, αποσύρθηκε στο κάστρο του πατέρα του στην Γαλλία και εκπαίδευσε τον εαυτό του, τα σκυλιά και το άλογο του για την μάχη. Με ηρωισμό και τακτική, κατάφερε να εξοντώσει το τέρας και από τότε, το παλιό κακό πέρασμα ονομάστηκε Bell Paso (=καλό πέρασμα).
Ο Ντε Γκοζόν έγινε αμέσως ο ήρωας του λαού, ο οποίος με ζητωκραυγές τον έφερε στον Μεγάλο Μάγιστρο που αρχικά, παρά το επίτευγμα του, τον τιμώρησε γιατί παρενέβη το διάταγμα. Κατόπιν όμως πίεσης του πλήθους και των άλλων Ιπποτών, του έδωσε χάρη και μάλιστα τον προήγαγε σε ύπαρχο του νησιού. Μετά το θάνατο του Villeneuve, ο De Gozon χρίστηκε Μεγάλος Μάγιστρος της Νήσου Ρόδου εξαιτίας του ηρωικού του κατορθώματος.
Σήμερα, σώζεται η ταφόπλακα του θαρραλέου Ιππότη στο μουσείο του Κλουνί στη Γαλλία, όπου αναγράφεται: "Ο εξολοθρευτής του Δράκου" (Extinctor Dragonis)
Περισσότερα εδώ: http://www.medievalfestival.gr/GR/history.asp?Page=20
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΛΙΝΔΟ
Μία συναρπαστική βραδιά θα περάσουμε κάτω από τον έναστρο ουρανό της όμορφης Λίνδου που φοράει τα ... μεσαιωνικά της! Με ζωντανή μουσική, τυμπανιστές, άλογα, ξυλοπόδαρους και μορφές αλλοτινές ... θα περάσουμε τις Πύλες του Χρόνου για να να ζήσουμε μία υπέροχη μεσαιωνική εμπειρία με φόντο το κάστρο της Λίνδου.
Σε ένα μεταμορφωμένο σκηνικό ζωντανεύει το παραμύθι με πραματευτάδες και ζητιάνους, δεσποσύνες και Ιππότες, τροβαδούρους και κάθε λογής μουσικούς, αλλά και τους Trio Bastardi ... που αλίμονο αν τους απαντήσετε στο διάβα σας, στα γραφικά δρομάκια της Λίνδου ...
Και φυσικά από τη βραδιά δεν μπορούν να λείπουν τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα της Λίνδου ... που θα γευτείτε στην πλατεία Αγ. Στεφάνου λίγο πριν ανάψουν οι Φωτιές του ¶η Γιάννη του Κλήδονα*! Ο "Κλήδονας" είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου... όταν η Μαρία φέρει από το πηγάδι το αμίλητο νερό, που θα το αφήσει να ξαστρίσει ολονυχτίς, κάτω από τον έναστρο ουρανό και η βραδιά τελειώνει με τις φωτιές που ανάβουν για να ξορκίσουν το κακό... Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και η πρώτη του γραπτή αναφορά ανέρχεται στους Βυζαντινούς χρόνους**, αναβιώνει με μοναδικό τρόπο, σε γιορταστική ατμόσφαιρα στη Λίνδο!
Σας περιμένουμε στην πιο ατμοσφαιρική βραδιά, να κάψουμε τα μαγιάτικα στεφάνια μας μαζί, με παραμύθια, εδέσματα και καλό ροδίτικο κρασί!
* Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου. «Κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος και κατ' επέκταση το άκουσμα προφητείας.
** Βυζαντινών βίος και πολιτισμός του Φ.Κουκουλέ στο κεφάλαιο για το 12ο αιώνα (τόμος Α2, σ. 170, Αθήνα, 1948)
Στη Μεσαιωνική Βραδιά συμμετέχουν:
Alma Salto
La Galana
Trio Bastardoi
Μεσαιωνικοί Τυμπανιστές
Ιππικός Όμιλος Ιαλυσού
Ιππότες του Μεσαιωνικού Ρόδου
Μεσαιωνικοί Τεχνίτες
Ξυλοπόδαροι
Χαρακτήρες Εποχής
ΙΕΡΑΚΟΣΟΦΙΑ
Tην εποχή του Μεσαίωνα, ένα από πιο σπουδαία ενδημικά πτηνά της Ρόδου, ήταν ο ζάγανος και ο πετρίτης. Είχαν τόση αξία, όσο και ένας βασιλικός ίππος! Οι ρηγάδες της Φραγκιάς ζητούσαν αυτά τα γεράκια από τους Μαγίστρους της Ρόδου πολύ φορτικά, γιατί ήταν ξακουστά σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και την Ανατολή, για την τόλμη και την απόδοση τους - και ως αντάλλαγμα για το πολύτιμο δώρο, οι δυτικοί ηγεμόνες τους αντάμειβαν με όπλα, άνδρες και χρήματα, για την ενίσχυση της άμυνας του κράτους τους (της Ρόδου).
Τα κυνηγετικά αυτά πτηνά ζούσαν στα χωριά της Νότιας Ρόδου και ήταν προστατευόμενο είδος. Οι ίδιοι όμως οι ιππότες επιδίδονταν με πάθος στο κυνήγι και εξέθρεφαν γεράκια ή είχαν γερακάρηδες που δούλευαν γι' αυτούς. Ένας πολύ γνωστός ήταν ο Ρόδιος, Αγαπητός Κασσιανός που έγραψε ένα Ιερακοσόφιο, μία αξιόλογη πραγματία περί Ιερακοτροφίας, αποσπάσματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.
Σε αυτά τα εκπαιδευμένα Γεράκια παίζονταν πολλά στοιχήματα και ο Μέγας Μάγιστρος Ντωμπυσόν, για να πατάξει το τζόγο, θέσπισε απαγορευτικό διάταγμα με αυστηρές ποινές, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα...."
Περισσότερα εδώ: http://www.medievalfestival.gr/GR/history.asp?Page=34
ΤRIO BASTARDI
Διαδραστικό, κωμικό δρώμενο, εμπνευσμένο από ένα ιστορικό γεγονός: την Εξέγερση των Νόθων παιδιών των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, που διεκδικούσαν αναγνώριση και περιουσία από το Τάγμα, καθώς ήταν καταδικασμένα να ζουν στη φτώχεια ενώ οι Ιππότες είχαν όλα τα αγαθά. Φυσικά το αίτημα αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό, διότι οι Ιππότες ήταν καλόγεροι, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν παραδεχτούν τέτοιου είδους «παράνομες» και ανήθικες πράξεις, αφού αυτό θα είχε επιπτώσεις και στους ίδιους. Έτσι, προφανώς αυτά τα παιδιά παρέμειναν στο περιθώριο μίας συντηρητικής κοινωνίας που τα αντιμετώπιζε ως τα παράνομα παιδιά των κατακτητών.
Ιδέα - Επιμέλεια: ¶ννα Αχιολά
Κείμενα - Σκηνοθεσία: Trio Bastardi
Παίζουν:
Σοφία Ορφανίδη
Δήμητρα Κοτλίδα
Γιάννης Ελενίτσας
Αντώνης Αρχοντάκης
Η «Λεονώρα»: από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, με έδρα την Αθήνα, επιστρέφει στο Νησί των Ιπποτών και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κορυφαία μπαλάντα του ρομαντισμού «Λεονώρα», υπογεγραμμένη από τον G. A. Burger σε μνημειώδη μετάφραση Λορέντζου Μαβίλη. Η μπαλάντα αυτή, σε πολυφωνική απόδοση από μία και μόνο ηθοποιό, αναφέρεται στην επιστροφή από τον πόλεμο ενός νεκρού καβαλάρη ώστε να πάρει μαζί του την αγαπημένη του. Το ποίημα, όπως και η ελληνική παραλογή «Του νεκρού αδερφού» διασώζει την αρχετυπική μορφή του ρομαντικού μοτίβου του νεκρού καβαλάρη, που αξιοποιείται στους «Τρεις» του Λενάου, αλλά και στο «Εξωτικό» του Γκαίτε.
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Ολύνα Ξενοπούλου
Κοστούμι: Στέλιος Ρουκουνάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια - Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Καρυδάκη
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Παραστάσεις στη Ρόδο:
Κάστρο Μονολίθου: Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 21:00
Ήχος και Φως: Δευτέρα 8 Ιουλίου και Τρίτη 9 Ιουλίου, στις 21:30
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες: 6997166210 (δεν απαιτείται τηλεφωνική κράτηση)
Υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Οι παραστάσεις στη Ρόδο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 7ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Νήσου Ρόδου
Οργάνωση: Σύλλογος "Μεσαιωνικό Ρόδο" - www.medievalfestival.gr
Στήριξη:
Περιφέρεια Ν.Αιγαίου - Πολιτιστικό Τμήμα Δωδ/σου
Π.ΡΟ.ΤΟΥΡ
Τράπεζα Δωδεκανήσου
Με την Αρωγή:
Δ.Ο.Π.Α.Ρ
Ε.Β.Ε.Δ.
Συνεργάτες:
Μιχάλης & Αγγέλικα Τριανταφύλλου - www.dreamartworks.gr
A. Λουιζίδης - Digital Dreams - www.digitaldreams.gr
Υπηρεσία Αναστηλωτικών Έργων του ΥΠΑΙΘΠΑ
"Μηχανή του Χρόνου" - Εκπομπή της ΕΡΤ
1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού και πολλοί ακόμα πρόσκοποι
Πολιτιστικός Σύλλογος Λίνδου «Απόστολος Παύλος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών "Λινδία Αθηνά"
Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολίθου "Νέα Ζωή"
Αθλητικός σύλλογος "Φλόγα"
Ιππικός Όμιλος Ιαλυσού
Σύλλογος ΑΡ.ΠΟ.Κ.
Φοιτητική Διαδικτυακή Πύλη "My Aegean"
Χορηγοί:
Υιοι Στέλιου Ευστρατίου ΟΕ
Aegean Airlines
Παναγροτική Ρόδου ΟΕ
Super Market ΠΑΠΠΟΥ
Ροδίτης Μιχαήλ - Βιοτεχνία Πίττας
Οι επιχειρηματίες της Λίνδου ...
Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης
Σύλλογος Εστιατόρων Παλιάς Πόλης
Medieval Inn
Nest Hotel
Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι
Χορηγoί Επικοινωνίας για το Διαδίκτυο:
RodosEvents.gr
Rhodes Online Guide
Link στη σελίδα του video
Link στη σελίδα του video