Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival, γιορτάζει την δεκαετή πιστή πορεία του στην ελεύθερη έκφραση των τεχνών και των νέων τεχνολογιών επιστρέφοντας στα γνώριμα μονοπάτια της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου. Το Athens Video Art Festival αποτελεί ένα αναγνωρισμένο διεθνές festival ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων, με σκοπό την προαγωγή του ψηφιακού πολιτισμού, περιλαμβάνοντας έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας, αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες, ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε εκδηλώσεις γεγονός με φαντασία και διάθεση για πειραματισμό.
Η φετινή διοργάνωση του Athens Video Art Festival φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα πολύπλευρο εγχείρημα ενός πολυσυλλεκτικού καλλιτεχνικού χαρακτήρα συνδέοντας αρμονικά τις οκτώ κατηγορίες: video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music, που το συναποτελούν συσχετίζοντας την ανάδειξη ποικίλων πηγών έκφρασης με την ανάγκη για μία εκ νέου «εγκατάσταση» στην τέχνη. Ανακαλύπτει, ξεκλειδώνει και αλληλεπιδρά σε νέα βάση με όλες τις πτυχές και τις δυνατότητες των ζωντανών χώρων της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για την συνδιαμόρφωση ενός ενεργού πυρήνα κοινωνικής καινοτομίας.
Μέσα από μια σειρά προβολών, εκθέσεων, παραστατικών δράσεων, εργαστηρίων, ομιλιών και ακαδημαϊκών παρουσιάσεων συνδυάζει τη βιομηχανική κληρονομιά του παλαιού εργοστασίου φωταερίου με αυτή της ψηφιακής τέχνης και τεχνολογίας του θεσμού, στοχεύοντας στην παροχή πολιτισμικής ενέργειας που θα φωτίσει την πόλη και θα επεκτείνει τη δημιουργικότητα στα άκρα.
Με την υποστήριξη: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
Υπό την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμος Αθηναίων
Περισσότερες πληροφορίες: www.athensvideoartfestival.gr
Η ιστορία και διαδρομή του Athens Video Art Festival (A.V.A.F.)
MISSION STATEMENT
Το Athens Video Art Festival είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος.
Αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή μια παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και κοινού. Στόχος του Athens Video Art Festival είναι να ενθαρρύνει, να ενεργοποιήσει και να προωθήσει όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας επενδύοντας σε καλλιτέχνες και κοινότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Με το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του το Athens Video Art Festival προσφέρει μια ευρεία γκάμα εκθέσεων Νέων Μέσων, Προβολών, Live Performances, Workshops και Διεθνών Αφιερωμάτων που παρουσιάζουν έργα τέχνης τα οποία φέρουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μέσου και στοχάζονται πάνω στη γλώσσα και την αισθητική του.
HISTORY
Το Athens Video Art Festival στηρίζει τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις, μέσα στο πλαίσιο του αστικού πολιτισμού από τον οποίο προέκυψε. Με κύριο εργαλείο το πλούσιο πρόγραμμά του, έχει, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, μια σειρά στόχων. Υποδέχεται projects σε επτά επίσημες κατηγορίες, συνεργάζεται με φεστιβάλ, πρακτορεία, ιδρύματα και οργανισμούς διεθνώς, ενσωματώνει την ιστορία της τέχνης μέσω ειδικών αφιερωμάτων και σε παράλληλες σκηνές φιλοξενεί μουσικές διοργανώσεις. Προτεραιότητές του είναι: υψηλή αισθητική των projects που παρουσιάζονται και διαλεκτική διάδραση με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα καθώς και με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Το Athens Video Art Festival ξεκίνησε το 2005 χάρη στην πρωτοβουλία της Multitrab Productions που προσκάλεσε πάνω από 100 video artists απ' όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ελληνικό κοινό. Η πρώτη διοργάνωση σημείωσε επιτυχία κι έτσι ακολούθησαν άλλες τέσσερις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Κάθε χρόνο προσθέτονταν από μία καινούρια κατηγορία (2006: Installations/Video Installations; 2007: Performance Art; 2008: Web Art; 2009: Animation και Digital Image).
Την τελευταία πενταετία, το AVAF είχε την τιμή να διοργανώσει ειδικά αφιερώματα σε μερικές από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης τέχνης: Bill Viola (2008), Bill Vorn (2009), Nam June Paik (σε συνεργασία με τα Paik Studios, 2009), Andy Warhol (σε συνεργασία με το Electronic Arts Intermix, 2010), στην επιρροή του Fluxus (2011). Επίσης, αύξησε τις συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, φεστιβάλ, οργανισμούς, πρακτορεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2010-2011, το AVAF, προωθώντας την αποκέντρωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας ταξίδεψε (AVAF on tour) σε δεκατρείς τοποθεσίες στην Ελλάδα (Σύρο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Τήλο, Ορεστιάδα, Κοζάνη, Βόλο, Τρίπολη, Καλαμαριά, Άρδα, Ωροπό, Εύβοια), δημιουργώντας έτσι νέες καλλιτεχνικές και εμπορικές προοπτικές σε εθνικό επίπεδο.
Η έβδομη διοργάνωση του AVAF (2011 /The future is now) υπήρξε σημείο καμπής. Με τον πολυεπίπεδο πειραματισμό, τις αμφίδρομες σχέσεις με διεθνώς σημαντικά καλλιτεχνικά ιδρύματα (onedotzero-adventures in motion, συμμετοχή στο πάνελ επιλογής του φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών Waterman's κ.λ.π.), τους νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες (Believe the hype) και τη δεύτερη μουσική σκηνή όπου καλλιτέχνες εξερευνούσαν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής μουσικής (Koreless, Young Montana, Paul White & The Purple Brain), ανανέωσε δυναμικά το χαρακτήρα του.
Η διοργάνωση, πιστή πάντοτε στον πειραματισμό και τη διαρκή αυτοκριτική όπως απαιτεί η σύγχρονη τέχνη και ζωή, επέστρεψε το 2012 για όγδοη φορά. Ένα σύμπλεγμα κτιρίων 5000 τετραγωνικών μέτρων, ένα τετράγωνο μες στο κέντρο της πόλης και μια σειρά παραδοσιακών καταστημάτων του αθηναϊκού κέντρου αποτέλεσαν τους χώρους που στέγασαν πάνω από 340 έργα τέχνης από 58 διαφορετικές γωνιές της γης σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ελληνική πρωτεύουσα πνεύμονας της σύγχρονης δημιουργικότητας καθώς και τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στον κλασικό πολιτισμό και το μέλλον των τεχνών. Υπηρετώντας τις βασικές του αρχές και με πνεύμα καινοτομίας, το φεστιβάλ φιλοξένησε έργα τέχνης απ' όλο τον κόσμο στις πέντε ενότητές του με στόχο να εξοικειώσει το κοινό με τις σύγχρονες πολιτιστικές, τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.
ο 2013 για τρεις μέρες (7,8 & 9 Ιουνίου), σε πέντε σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η τεχνολογία συνάντησε την τέχνη και η πόλη μεταμορφώθηκε σε ένα πρωτότυπο μωσαϊκό έκφρασης. Μια γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας με πρωταγωνιστές 350 και πλέον καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν από τις 1.500 συνολικά αιτήσεις, από 58 χώρες. Ακολουθώντας το σύνθημα «Ζώντας την Αθήνα» και με κίνητρο το ενδιαφέρον για την τέχνη, περισσότεροι από 18.000 πολίτες επισκέφτηκαν τα σημεία του Φεστιβάλ και περιηγήθηκαν σε κομβικά, αλλά και παραγκωνισμένα,σημεία του Ιστορικού Κέντρου. Στόχος η συμβολή στην αισθητική αναζωογόνηση και στην συνοικιακή αναβάθμιση της πόλης.
PROGRAMME
Υπηρετώντας τις βασικές αρχές του, το φεστιβάλ παρουσιάζει έργα από ολόκληρο τον κόσμο καταξιωμένων δημιουργών στο πλαίσιο των πέντε ενοτήτων του (screenings, exhibitions, workshops, presentations, live acts) έχοντας ως στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικείωση του Ελληνικού κι όχι μόνο κοινού με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές, τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.
VIDEO ART
Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες και ισχυρότερες σύγχρονες μορφές τέχνης, το Video Art παραμένει η πιο σημαντική έκθεση του Athens Video Art Festival. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται πάνω από 70 έργα σε ένα πολυεπίπεδο και καινοτόμο πρόγραμμα προβολών. Μέσω ενός συνόλου προβολών, το Athens Video Art Festival επιχειρεί να παρουσιάσει διεθνείς καλλιτέχνες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και της νέες μορφές πολιτισμού.
INSTALLATIONS
Με βάση την ευρύτερη έννοια του sculptural space οι Εγκαταστάσεις και οι Video Installations δημιουργούν μια πολύπλοκη οπτική κατασκευή που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά τον περιβάλλοντα χώρο. Κάθε χρόνο, το Athens Video Art, μέσω εκθέσεων μεγάλης κλίμακας, παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα Video και installations mixed media από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, που συνδυάζουν την εννοιολογική εκζήτηση, την τεχνολογική καινοτομία και την κοινωνική σχετικότητα.
ANIMATION
Βασισμένο σε τεχνικές που εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, το Animation έχει κατακτήσει σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής. Το Athens Video Art Festival παρουσιάζει έργα που χρησιμοποιούν όλες τις πρωτοποριακές τεχνικές animation και μέσω ενός διεθνούς προγράμματος προβολών παρουσιάζει όλες τις νέες τάσεις σε αυτόν τον cutting edge τομέα τις κινούμενης εικόνας.
APPS
Ακολουθώντας τις πρωτοποριακές τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις, το Athens Video Art Festival παρουσιάζει ένα νέο τμήμα στο πρόγραμμά του.
DIGITAL IMAGE
Το Athens Video Art Festival αντιλαμβάνεται τις απεριόριστες δυνατότητες της εικόνας που είτε δημιουργείται μέσω υπολογιστή είτε υφίσταται ψηφιακή επεξεργασία. Δημιουργεί, έτσι μια πλατφόρμα για σύγχρονους καλλιτέχνες όπου τα όρια ανάμεσα στην computer art, το graphic design και τη φωτογραφία είναι ασαφή ούτως ώστε να προκύψουν υβριδικά έργα που θίγουν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διασταύρωση των παραπάνω μορφών τέχνης.
PERFORMANCES
Κάθε χρόνο, το Athens Video Art Festival επιδιώκει να παρουσιάζει Performances και έργα Live Art που χρησιμοποιούν την αλληλογονιμοποίηση θεάτρου, χορού, κινηματογράφου, video και εικαστικών τεχνών. Μέσα στο πλαίσιο του πειραματισμού, το Athens Video Art Festival αγκαλιάζει τις σημαντικότερες τάσεις στις οπτικοακουστικές performances. Ανάμεσά τους: VJing, Προβολές Χαρτογράφησης και Επαυξημένη Πραγματικότητα.
WEB ART
Σε επικοινωνία με μια από τις πιο ενεργές και δημιουργικές κοινότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, το Athens Video Art Festival παρέχει το χώρο για μια cloud gallery όπου έργα βασισμένα στο διαδίκτυο συνυπάρχουν σε μια άχρονη συνάντηση χωρίς χωρικά όρια.
MUSIC
Πηγαίνοντας την έννοια του ήχου συνδυασμένου με την εικόνα ένα βήμα πιο πέρα, το Athens Video Art Festival παρουσιάζει ένα δυναμικό line-up συναυλιών.
COLLABORATIONS
Η ανάπτυξη της ψηφιακής κουλτούρας και η διαρκής μετεξέλιξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού οικοσυστήματος αποτελούμενο από καλλιτεχνικές μονάδες και κοινότητες, καθώς κι οργανισμούς οι οποίοι καλούνται να αποτυπώσουν τις καλλιτεχνικές τάσεις και τις εκφράσεις αυτών.
FESTIVALS
Στην πολύχρονη ιστορία του το Athens Video Art Festival προσκαλεί ετησίως φεστιβάλ από ολόκληρο τον κόσμο αποσκοπώντας στη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών βάσει των αρχών της ανοιχτής πρόσβασης στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο παρέχοντας στο Ελληνικό κοινό και τους επισκέπτες της χώρας μας κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα μέρος από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις πέρα από οποιονδήποτε γεωγραφικό ή άλλο περιορισμό.
Τransmediale (DE), VAIA (ES), File (BR), Loop (ES), Con Can (JP), In Video (IT), Anima (AR), 59 Seconds (US), CologneOff (DE), In Edit Festival Musical Documental de Barcelona (IT), Milano Film Festival (IT), REC (ES), Orebro Video Art Festival (SE), Festival International De Videoarte De Camaguey (CU), Magmart / Festival under the volcano (IT), View Fest/View Conference (IT), onedotzero/Adventures in motion (UK), Nordic Music Doc (SE) | Cologne OFF (DE), Art Screen (SE), Alpha - Ville (UK), In Edit Festival Musical Documental de Barcelona (ES), Danube Video Art Festival (AT), Fonland Festival/Web Art Center (PT) , Videoholica (BG), View Fest/View Conference (IT), ARS Electronica (AT), Instant videos (FR), International Streaming Festival (SE), VAU Fest (RU), GAMA - Gateway to Archives of Media Art (NO), ELMUR (ES) , Mapping Festival (CH), Kernel Festival (IT), Oodaq (FR), L.P.M (Live Performers Meeting) (IT) , Oodaq Festival (FR), View Fest (IT), Di-Egy Fest (ET) | Pause Festival (AU), Loopdeloop (AU), Β-Seite (DE), AV Playground (AT)
ACADEMICS
Παράλληλα συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς φορείς αποσκοπώντας στην ανάδειξη της ακαδημαϊκής έρευνας και παραγωγής. Βασίζονται στην αρχή της διεπιστημονικότητας φέρνοντας κοντά ερευνητές από διαφορετικούς κλάδους έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία και αμοιβαία ανταλλαγή ιδεών. Κοινή πλατφόρμα αυτών αποτελεί η συνάντηση νέων τεχνολογιών με την τέχνη και το πώς ο συνδυασμός τους μπορεί να υπηρετήσει νέα μοντέλα παραγωγής και επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα των ακαδημαϊκών παρουσιάσεων αποτελείται από ποικίλες θεματικές από τα εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα έως την εξερεύνηση νέων τεχνολογιών, από τις εφαρμογές και τις διάφορες πτυχές τους έως τη δημιουργική συνάντηση τέχνης κι επιστήμης.
Manchester Metropolitan University, Smithsoniam Museum of American Art, Pratt Institute, GAMA - Collection of New Media Art, Paik Studios, Concordia University, ΕΑΙ (Electronic Arts Intermix), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Βρέμης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΕΙ Αθήνας, Cervantes Institute, Goethe Institut
DATABASE
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης ιστορίας του είχε την ξεχωριστή τιμή να δεχτεί περισσότερα από 14.500 έργα 9.500 καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 από αυτά στο πλαίσιο των ετήσιων εκδόσεών του.
Την τριετία 2011 - 2013 αναπτύχθηκε μία πλήρης και δυναμική βάση των καλλιτεχνών που έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση έως σήμερα ευχαριστώντας τους για την πολύτιμη υποστήριξη την οποία έχουν προσφέρει για την πραγματοποίηση καθώς και τη διαρκή εξέλιξή του θεσμού.
Βασικός σκοπός της βάσης αποτελεί τη μέγιστη δυνατή επαφή μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών με την ιστορία του Athens Video Art Festival διαμορφώνοντας ένα οικοσύστημα το οποίο διαρκώς αυξάνεται κι εξελίσσεται.
Οργανώνοντας και συγκεντρώνοντας τα έργα που έχουν παρουσιαστεί και τους δημιουργούς στο αρχείο της, η διοργάνωση παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανατρέξει στις παλαιότερες εκδόσεις παρακολουθώντας τη γεωγραφική διασπορά των έργων, τη διαφοροποίηση των θεμάτων, των τεχνικών απόδοσης τους, της παραγωγής και την εξέλιξη των καλλιτεχνών μέσα σε αυτά τα χρόνια.
Το αρχείο του θεσμού αποτελεί ένα έργο σε διαρκή διαμόρφωση ακολουθώντας τις καλλιτεχνικές εξελίξεις ανοιχτό στην περαιτέρω ανάπτυξή του καλωσορίζοντας τη δεύτερη δεκαετία ύπαρξης του Athens Video Art Festival.
IN NUMBERS
#110.000 κοινό
Αθήνα: 9 διοργανώσεις Athens Video Art Festival
Επαρχεία: 15 Athens Video Art Festival On Tour (Σύρος, Λευκάδα, Καλαμαριά, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Τήλος, Ορεστιάδα, Κοζάνη, Ωρωπός, Βόλος, Τρίπολη, Ερέτρια, Άρδας, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά)
#1.800 κοινό σε εκπαιδευτικά workshop
#80 χορηγοί επικοινωνίας
#35 θεσμικοί φορείς / συνεργάτες
Η Multitrab Productions έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 με πεδίο εφαρμογής: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, ΗΜΕΡΙΔΩΝ, WORKSHOP & FESTIVAL με αριθμό πιστοποιητικού ΣΔΠ 4310/12
Οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To 10o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδας - Athens Video Art Festival 2014 διοργανώνεται από την Multitrab Productions με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ενδεικτικό ενημερωτικό φυλλάδιο για το Φεστιβάλ:
2014 Athens Video Art Press Release (2-5 Οctober at «Technopolis», City of Athens) in English
10th Anniversary Edition Athens Video Art Festival 2014 |
2-5 Οctober | «Technopolis» City of Athens, Peiraios Str. 100, Gazi
____________
The International Festival of Digital Arts and New Media, Athens Video Art Festival, celebrates its ten-year long faithful presence in free expression of the arts and new technologies returning to the familiar paths of “Technopolis” of City of Athens from 2 to 5 October.
This year's edition of Athens Video Art Festival aims to present a multifaceted undertaking a multifaceted artistic nature harmoniously linking eight categories: video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music, set up the network by associating the emergence of various sources of expression with the need for a re-"establishment" art . It discovers, unlocks and interacts on a new basis with all aspects and possibilities of lively spaces of “Technopolis” of City of Athens for coformulating an active core of social innovation.
Through a series of screenings, exhibitions, performing actions, workshops, lectures and academic presentations the festival combines the industrial heritage of the old gas factory with digital arts and technology, aiming at providing cultural energy that will illuminate the city and expanding creativity to the edge.
Supported by: "Technopolis" of City of Athens
Under the Auspice: Ministry of Culture and Sports, City of Athens
More info: www.athensvideoartfestival.gr
History of Athens Video Art Festival (A.V.A.F.)
MISSION STATEMENT
Athens Video Art Festival is the International Festival of Digital Arts and New Media of Greece.
It constitutes a celebration of the digital culture, an annual meeting that brings together a universal community of artists and audience. Athens Video Art Festival aims to encourage, motivate and promote every aspect of the digital creation, investing on artists and communities of Greece and abroad. With its multilayered programme, Athens Video Art Festival offers a wide range of New Media, Projections, Live Performances, Workshops and International Tributes exhibitions, which relate to the digital media and contemplate on its language and aesthetic.
HISTORY
Athens Video Art Festival supports the contemporary artistic trends, within the frame of the urban culture from which it is originated. Having as primary tool its extensive programme, it pursues, within this frame, a multitude of goals. AVAF welcomes projects in seven official categories, collaborates with festivals, agencies, foundations and organizations internationally, integrates the history of arts through special tributes and hosts music events in multiple stages. Its priorities are: high aesthetics of the presented projects and dialectical interaction with the international artistic community and the visitors of the Festival.
Athens Video Art Festival started in 2005 thanks to the initiative of Multitrab Productions that invited over 1000 video artists from all over the world to present their projects to the Greek audience. The first successful AVAF was followed by four more editions, which were held in Technolopolis of the City of Athens. Every year, a new category was added (2006: Installations/Video Installations; 2007: Performance Art; 2008: Web Art; 2009: Animation και Digital Image).
The last five years, AVAF had the honor of organizing special tributes for some of the most iconic contemporary art figures: Bill Viola (2008), Bill Vorn (2009), Nam June Paik (in association with Paik Studios, 2009), Andy Warhol (in association with Electronic Arts Intermix, 2010), to the influence of Fluxus (2011). Furthermore, the collaborations with academicians, festivals, organizations, agencies and foundations in Greece and Abroad were extended.
In 2010-2011, AVAF, promoting the decentralization of the artistic creation, travelled (AVAF on tour) in thirteen Greek cities (Syros, Lefkada, Rethymno, Mytilene, Tilos, Orestiada, Kozani, Volos, Tripoli, Kalamaria, Arda, Oropos, Euboea), thus creating new artistic and business prospects nationwide.
The seventh edition of AVAF (2011 /The future is now) was a turning point. By multilayered experimentation, interactive relations with internationally important artistic foundations (onedotzero-adventures in motion, participation in the selection panel of Waterman's Festival of Digital Arts etc.), up and coming artists (Believe the hype) and a second music stage, where artists explored the possibilities of electronic music (Koreless, Young Montana, Paul White & The Purple Brain), the Festival drastically renewed its character.
AVAF, always true to experimentation and constant self-criticism, as the contemporary art and life require, the festival returned in 2012 for its eighth edition. A 5000 sq m building complex, a block downtown and a number of traditional shops in the Center of Athens welcomed more than 340 artworks from 58 different corners of the world in an attempt to demonstrate Athens as lung of the contemporary creativity and a meeting place between the classical culture and the future of arts. Based on its primary principles and the spirit of innovation, the festival exhibits projects from all over the world in five sections, aiming to acquaint the audience with the contemporary cultural, technological and social trends.
For three days in 2013 (June 7th, 8th and 9th), in five spots of the historical center of Athens, technology met art and the city transformed into a unique mosaic of expression. AVAF is a celebration of the artistic expression using the new possibilities of technology, with 350 and more artists in the leading role, selected from a total of 1500 entries from 58 countries. With «Living Athens» motto and motivated by their interest on art, more than 18.000 citizens visited the Festival points and wandered through key, but sidelined, sites of the Historical Center, in an attempt to contribute in the aesthetic revitalization and the development of the area.
PROGRAMME
Taking its primary principles into consideration, the festival presents projects of acclaimed creators in the frame of five sections (screening, exhibitions, workshops, presentations, live acts), aiming to the highest possible Greek and foreign audience familiarization with the contemporary artistic, technological and social trends.
VIDEO ART
One of the most popular and powerful contemporary art forms, Video Art, still constitutes an important Athens Video Art Festival section. Every year, more than 70 projects are presented in a multilayered and innovative programme of projections. Through a series of projections, Athens Video Art Festival attempts to introduce international artists, involved with new technologies and new cultural shapes.
INSTALLATIONS
Based on the broader concept of sculptural space, the Installations and the Video Installations create a complex visual structure, resulting in artistically activated surroundings. Every year, Athens Video Art Festival, through large scape exhibitions, presents a wide range of Video and Installations mixed media by internationally acclaimed artists, which combine the conceptual sophistication, the technological novelty and the social relevancy.
ANIMATION
Based on rapidly developing techniques, Animation has become a significant section of the contemporary artistic stage. Athens Video Art Festival exhibits projects, which use all the innovative animation techniques, and presents every new trend in this cutting edge area of animation, through an international screening schedule.
APPS
Aligning with the newest technologies and approaches, Athens Video Art Festival presents a new section in its schedule.
DIGITAL IMAGE
Athens Video Art Festival is aware of the unlimited possibilities of the image, either it is computer created or digitally edited. Thereby, it creates a platform for contemporary artists, where the limits between computer art, graphic design and photography are vague, resulting in hybrid projects that indicate all the aspects deriving from the intersection of the foregoing art forms.
PERFORMANCES
Every year, Athens Video Art Festival intends to present Performances and Live Art works of theater, dancing, cinema, video and fine arts cross-fertilization. In the frame of experimentation, Athens Video Art Festival embraces the audiovisual performances essential trends, including VJing, Mapping Screening and Augmented Reality.
WEB ART
Being in contact with one of the most active and creative communities of the artistic world, Athens Video Art Festival provides the space for a cloud gallery, where Internet projects coexist in a timeless, no spatial boundaries meeting.
MUSIC
Taking the sound combined with the image concept to the next level, Athens Video Art Festival presents an enticing performances line-up.
COLLABORATIONS
The growth of the digital culture and its constant evolution has led to the formation of a dynamic ecosystem consisting of artistic units, communities, and organizations expected to depict artistic trends and expressions of them.
FESTIVALS
In its extensive history, Athens Video Art Festival yearly invites festivals from all over the world, attempting to create longtime collaborations on the principles of open access to the artistic content. Thus, the Greek audience and tourists are given the opportunity of getting in touch with a number of significant festivals, beyond any geographical or other kind of limitation.
Τransmediale (DE), VAIA (ES), File (BR), Loop (ES), Con Can (JP), In Video (IT), Anima (AR), 59 Seconds (US), CologneOff (DE), In Edit Festival Musical Documental de Barcelona (IT), Milano Film Festival (IT), REC (ES), Orebro Video Art Festival (SE), Festival International De Videoarte De Camaguey (CU), Magmart / Festival under the volcano (IT), View Fest/View Conference (IT), onedotzero/Adventures in motion (UK), Nordic Music Doc (SE) | Cologne OFF (DE), Art Screen (SE), Alpha - Ville (UK), In Edit Festival Musical Documental de Barcelona (ES), Danube Video Art Festival (AT), Fonland Festival/Web Art Center (PT) , Videoholica (BG), View Fest/View Conference (IT), ARS Electronica (AT), Instant videos (FR), International Streaming Festival (SE), VAU Fest (RU), GAMA - Gateway to Archives of Media Art (NO), ELMUR (ES) , Mapping Festival (CH), Kernel Festival (IT), Oodaq (FR), L.P.M (Live Performers Meeting) (IT) , Oodaq Festival (FR), View Fest (IT), Di-Egy Fest (ET) | Pause Festival (AU), Loopdeloop (AU), Β-Seite (DE), AV Playground (AT)
ACADEMICS
Meanwhile, AVAF collaborates with academic entities aiming to promote the academic research and production. Relying on the principle of interdisciplinarity, researchers from different fields are brought together, in order to create the circumstances for collaboration and mutual exchange of ideas, finding common ground in creating a link between new technologies and art and how their combination can be in service of new production and entrepreneurship models in the contemporary environment.
The programme of the academic exhibitions is constituted of various topics; from the alternative social networks to the exploration of the new technologies, from the applications and their aspects to the creative meeting of art and science.
Manchester Metropolitan University, Smithsoniam Museum of American Art, Pratt Institute, GAMA - Collection of New Media Art, Paik Studios, Concordia University, ΕΑΙ (Electronic Arts Intermix), University of the Arts Bremen, Univeristy of the Aegean, University of Ioannina, University of Peloponnese, ΤΕΙ of Athens, Cervantes Institute, Goethe Institut
DATABASE
In its decennial history, the International Festival of Digital Arts and New Media, Athens Video Art Festival had the unique honor of receiving more than 14.500 project application of 9.500 artists from all over the world, welcoming more than 2.000 of them in the frame of its annual editions.
From 2011 to 2013 a complete and powerful database of the participant artists was created, appreciating their invaluable support for the festival's establishment and development.
The primary goal of the database is to connect artists and audience to the history of Athens Video Art Festival in the best possible way, shaping a constantly growing and evolving ecosystem.
By organizing and gathering in our archive the artists and the presented projects, AVAF gives the opportunity of taking a look in past editions, tracking the projects geographic dispersion, the subject diversity, their technical performance and the artists production and development throughout the years.
The archive of the entity is a project under constant reformation, following the artistic advances, open to its further improvements, welcoming the second decade of Athens Video Art Festival existence.
IN NUMBERS
#110.000 κοινό
Athens: 9 editions Athens Video Art Festival
Province: 15 Athens Video Art Festival On Tour (Syros, Lefkada, Kalamaria, Rethymno, Mytilene, Tilos, Orestiada, Kozani, Oropos,, Volos, Tripoli, Εretria, Arda, Thessaloniki, Cephalonia)
#1.800 audience in educational workshop
#80 media sponsors
#35 entities / associates
Multitrab Productions has developed and applies a Quality Management System which meets the requirements of ELOT EN ISO 9001:2008 with field of application: ORGANIZATION OF SEMINARS, MEETINGS, WORKSHOPS & FESTIVALS with certificate number ΣΔΠ 4310/12
The actions are undertaken under the auspices of the Ministry of Culture and Sports. The 10th International Festival of Digital Arts and New Media of Greece - Athens Video Art Festival 2014 is organized by Multitrab Productions with the co-financing of the European Regional Development Fund & is included in ROP ATTICA of NSRF 2007-2013.