Οι προετοιμασίες για το 8ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου βρίσκονται σε τελική ευθεία και αυτή τη χρονιά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» για τη ανανέωση του και μάλιστα με την ως επί τω πλείστον συμμετοχή νέων εκπαιδευμένων ομάδων που συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Νέες δημιουργικές ομάδες θα πάρουν μέρος φέτος, εμπλουτίζοντας τις δράσεις της διοργάνωσης. Ξυλοπόδαροι, Χορευτές, Τσαμπουνιέρηδες, Τυμπανιστές, Αλχημιστές και πολλοί ακόμα μουσικοί και καλλιτέχνες, θα δημιουργήσουν μία μοναδική ατμόσφαιρα τόσο στη Γιορτή της Μεσαιωνικής Πόλης όσο και στη Γιορτή της Λίνδου, που θα ανοίξει φέτος τη διοργάνωση, που υπόσχεται πως θα μείνει αξέχαστη σε όλους!
Στις 21 Ιουνίου, στις 20:00, η Μεσαιωνική Βραδιά της Λίνδου θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία, με μία μεγάλη σκηνική παρέλαση που θα διέλθει από τα όμορφα γραφικά δρομάκια του χωριού, με ηχηρές μουσικές και τυμπανοκρουσίες, για να καταλήξει στο θεατράκι του Αγ. Στεφάνου, όπου θα γιορτάσουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο, που γιορταζόταν παραδοσιακά στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού.
Σήμερα, οι εορτασμοί του ηλιοστασίου έχει επικρατήσει να γίνονται την παραμονή της γιορτής του ¶η Γιάννη καθώς ο Χριστιανισμός απαιτούσε τη σύνδεση του παλιού αρχαιοελληνικού εθίμου με κάποια χριστιανική γιορτή. Ωστόσο, στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής, γι' αυτό, το θέμα της φετινής μας γιορτής θα είναι το Θέρος! Το σκηνικό που θα στηθεί και η τελική αναπαράσταση της βραδιάς, θα μας ταξιδέψουν στα έθιμα και στους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους ενασχόλησης με τη γη.
Το πρόγραμμα της βραδιάς στο θεατράκι θα είναι γεμάτο από μουσική και άλλα δρώμενα, με το ένα δρώμενο να διαδέχεται το άλλο, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι θα ετοιμάζουν επί τόπου παραδοσιακά εδέσματα για όλο τον κόσμο, αλλά και στα δρομάκια του χωριού δε θα λείπουν οι εκπλήξεις!
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι ομάδες του «Μεσαιωνικού Ρόδου»: Τσαμπουνιέρηδες, Τυμπανιστές, ¶γημα Ιπποτών, Ξιφομάχοι και Δεσποσύνες που χορεύουν Branle καθώς και το Trio Bastardi με τη διαδραστική κωμική παράσταση . όπου η αναζήτηση του άγνωστου Ιππότη - μπαμπά, θα δημιουργήσει αξέχαστες ευτράπελες καταστάσεις . Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από ιστορικά γεγονότα, που ήθελαν τα περιθωριοποιημένα και νόθα παιδιά των Ιπποτών, να διεκδικούν την αναγνώριση αλλά και περιουσία από το Τάγμα.
Στην παράσταση παίζουν:
Καμουζέλα: Σοφία Ορφανίδη
Μουλίνος: Γιάννης Ελενίτσας
Περέτρα: Δήμητρα Κοτλίδα
Ντελάλης: Αντώνης Αρχοντάκης
Συντελεστές:
Κείμενο: Αντώνης Αρχοντάκης.
Επεξεργασία κειμένου - Σκηνοθεσία: Trio Bastardi.
Ιδέα - Επιμέλεια - Κοστούμια: ¶ννα Αχιολά
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα οι μουσικοί Alma Salto, ο ξυλοπόδαρος Δέντρο και ο Ξυλοπόδαρος Σκιάχτρο, ο Αλογάς με τα Πόνυ, ο Παραμυθάς και πολλοί μεσαιωνικοί χαρακτήρες.
Την παραγωγή της Μεσαιωνικής Γιορτής Λίνδου έχουν αναλάβει οι τοπικοί σύλλογοι «Απόστολος Παύλος» και «Λινδία Αθηνά» με χρηματοδότηση των τοπικών καταστηματαρχών και τη στήριξη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το σχεδιασμό, συντονισμό και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το «Μεσαιωνικό Ρόδο».
Επίσημο Πρόγραμμα του 8ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ «Μεσαιωνικό Ρόδο»
21 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΛΙΝΔΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ 20:00 - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΝΔΟΥ
Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο...
Ένα έθιμο που γιορταζόταν παραδοσιακά σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού.
Η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής. Στη Μεσαιωνική Γιορτή της Λίνδου θα εστιάσει φέτος το Φεστιβάλ στα έθιμα που συνδέθηκαν με το θέρος, σε μια ατμοσφαιρική βραδιά, με παραμύθια, μουσική, χορούς, εδέσματα και καλό ροδίτικο κρασί!
26 - 29 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 26/6/14. (ΕΝΑΡΞΗ 20:00)
4ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ - ΟΠΛΟΘΗΚΗ DE MILLY
"ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"Παράλληλες εκδηλώσεις:
1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ
2. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣΣτο χώρο θα υπάρχει και μία έκπληξη!
Αναλυτικό Πρόγραμμα Ημέρας:
20:00 "Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ"
Ο Κλάδος Ανιχνευτών της Περιφέρειας Προσκόπων Δωδεκανήσου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας "Ο Δράκος της Ρόδου" ... τι ήταν ο δράκος και πόσοι αλήθεια στη Ρόδο γνωρίζουν την ιστορία;
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση για τα 6 χρόνια συνεισφοράς του Παιχνιδιού της Αναζήτησης του Δράκου, στη διάσωση και διάδοση αυτού του θρύλου. Τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι του παιχνιδιού, που συνδιοργανώνουν ο σύλλογος "Μεσαιωνικό Ρόδο" και τα συστήματα Προσκόπων και Ανιχνευτών.
20:30 "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ"
Ομιλητής: FRANK KOCK, ιδρυτικό μέλος την ομάδας ιστορικών αναβιώσεων της πόλης Luebeck, της Γερμανίας, με τίτλο: "Hansevolk" (οι ¶νθρωποι της Χάνσα), πιστοποιημένο μέλος της SCA (Διεθνής Κοινότητα Δημιουργικής Αναβίωσης) από το 2006 και χομπίστας re-enactor.
Εργάζεται στο πειραματικό αρχαιολογικό κέντρο Bauspielplatz Roter Hahn του Lubeck (www.geschichtserlebnisraum.de), ως παιδαγωγός, εκπαιδεύοντας μαθητές στην κοινωνική εργασία, μέσα από την ιστορική αναβίωση και την αναπαράσταση.
Θα μας μιλήσει για το έργο και το ρόλο του Πειραματικού Αρχαιολογικού Κέντρου, στο οποίο εργάζεται και για το πώς γίνεται σωστά μία ιστορική αναβίωση (αναπαράσταση).
21:00 "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"
Ομιλητρια: ΜΑΡΙΑ ΚΛΑΔΑΚΗ - Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
21:10 "Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"
Ομιλητής: ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΟΣ - Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Οι ομιλίες απευθύνονται: σε παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αρχαιολόγους αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για τους τρόπους βιωματικής γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά.
21:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
"ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΡΑΚΟΝΤΕΣ"
Προλογίζει ο Γιώργος Κατσαδώρος - Επίκουρος καθηγητής «Λαογραφίας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΑΓΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΩΡΟ!
21:30 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: "DRAGONSLAYER" (1981) - (Δρακοντοκτόνος)Ένας νέος μαθητευόμενος μάγος έχει σταλεί για να σκοτώσει τον δράκο που έχει εξαφανίσει κορίτσια από το γειτονικό βασίλειο ...
Σκηνοθεσία: Matthew Robbins
Πρωταγωνιστούν: Peter MacNicol, Caitlin Clarke, Ralph Richardson
Διάρκεια: 108 λεπτά
TRAILER:
23:30 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: "DRAGONHEART" (1996) - (Δρακοντόκαρδος)Ο τελευταίος δράκος και ένας δρακοντοκτόνος ιππότης πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον κακό βασιλιά στον οποίο δόθηκε μερική αθανασία
Σκηνοθεσία: Rob Cohen
Πρωταγωνιστούν: Dennis Quaid, Sean Connery, Dina Meyer
Διάρκεια: 103 λεπτά
TRAILER:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 & ΣΑΒΒΑΤΟ 28/6/14. (ΕΝΑΡΞΗ 18:30 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ)
Ταξιδεύουμε στο Χρόνο ... με μουσικές, τραγούδια, χορούς και άλλα πολλά ... μέχρι την "άφιξη" του Θανατικού της Ρόδου! Μία βιωματική ψυχαγωγική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!!
27 ΙΟΥΝΙΟΥ - Πλατεία Αργυροκάστρου
18:30 Έναρξη Σκηνικής Παρέλασης από τον Αγ. Παύλο
18:50 Τσαμπούνες και Τύμπανα στην κεντρική σκηνή
19:00 Μεσαιωνικός Χορός Οριεντάλ - Ομάδα Παν/μίου
19:10 Μεσαιωνική Ξιφομαχία - Arma North Athens
19:20 Ο Χορός του Μανδραγόρα - Ξυλοπόδαροι
19:30 Ο Χαμός του Ιππότη - Παράσταση Ξιφομαχίας
19:40 Χορογραφία Branle - Χορέψτε μαζί μας!
20:00 Trio Bastardi - Διαδραστική ευτράπελη παράσταση
20:20 «Σε έναν Ιππότη»* - Χορεύει η Σάντρα Βούλγαρη
20:30 Ο Χορός του Μανδραγόρα - Ξυλοπόδαροι
20:40 Ο Μυστηριώδης Μάγος Gathan
21:10 Alma Salto - Μουσική με Τσαμπούνα & Νταούλι
21:30 Το Θανατικό της Ρόδου (Ελλ.) - Δραματοποιημένη,
Χορευτική Παράσταση. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανιώτη
21:50 «Σε έναν Ιππότη»* - Χορεύει η Σάντρα Βούλγαρη
22:00 Ο Μυστηριώδης Μάγος Gathan
22:30 Ατμοσφαιρικός Χορός Οριεντάλ - Ομάδα Παν/μίου
22:35 Το Θανατικό της Ρόδου (English) - Σκην. Μ. Μανιώτη
22:50 Σκηνική Παρέλαση στους δρόμους της Μεσ. Πόλης
23:15 Alma Salto - Τσαμπούνες & Κρουστά.
28 ΙΟΥΝΙΟΥ - Πλατεία Αργυροκάστρου
18:30 Έναρξη Σκηνικής Παρέλασης από τον Αγ. Παύλο
18:50 Τσαμπούνες και Τύμπανα στην κεντρική σκηνή
19:00 Μεσαιωνικός Χορός Οριεντάλ - Ομάδα Παν/μίου
19:10 Μεσαιωνική Ξιφομαχία - Arma North Athens
19:20 Ο Χορός του Μανδραγόρα - Ξυλοπόδαροι
19:30 Ο Χαμός του Ιππότη - Παράσταση Ξιφομαχίας
19:40 Μικτή Χορωδία Δ. Ρόδου - Διευθ/ση Μιχ. Καλαεντζής
20:00 Trio Bastardi - Διαδραστική ευτράπελη παράσταση
20:20 «Σε έναν Ιππότη»* - Χορεύει η Σάντρα Βούλγαρη
20:30 Χορογραφία Branle - Χορέψτε μαζί μας!
20:45 Μικτή Χορωδία Δ. Ρόδου - Διευθ/ση Μιχ. Καλαεντζής
21:00 Alma Salto - Μουσική με Τσαμπούνα & Νταούλι
21:30 Το Θανατικό της Ρόδου (English) - Δραματοποιημένη,
Χορευτική Παράσταση. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανιώτη
21:50 «Σε έναν Ιππότη»* - Χορεύει η Σάντρα Βούλγαρη
22:00 Trio Bastardi - Διαδραστική ευτράπελη παράσταση
22:20 Ατμοσφαιρικός Χορός Οριεντάλ - Ομάδα Παν/μίου
22:30 Το Θανατικό της Ρόδου (Ελλ.) - Σκηνοθ. Μ. Μανιώτη
22:45 Σκηνική Παρέλαση στους δρόμους της Μεσ. Πόλης
23:15 Οι Alma Salto και όλες οι Τσαμπούνες & τα Κρουστά
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, Ώρες: 19:00, 20:00, 21:00
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ: ΑΡΓΥΡΟΧΟΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΚΑΡΠΕΤΗΣ - Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΣΑΡΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΞΙΦΟΜΑΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ARMA NORTH ATHENS - ΑΓΗΜΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΡΟΔΟΥ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΜΑΡΩ ΛΕΝΤΑΚΗ - FRANK KOCK ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΥΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟ - ΘΕΩΡΑΤΟΣ ΝΤΕΛΑΛΗΣ - ΑΛΛΟΚΟΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΑΛΟΓΑΣ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ» - ΜΑΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΧΤΑ - ΚΑΠΗΛΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΨΗΤΑ - ΚΑΒΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΤΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΣΑΜΠΟΥΝΕΣ, ΝΤΑΟΥΛΙΑ, ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ, ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΡΟΔΟ»
TI ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ....
Οπλοθήκη De Milly - Πλατεία Σύμης
27 Ιουνίου, ώρα 20:00
28 Ιουνίου, ώρα 21:00
«Μαθήματα Καλής Συμπεριφοράς» - Κουκλοθέατρο για ενήλικο κοινό
Η πωλήτρια έργων τέχνης, Διαλεχτή Κλοπίτσα-Φενάκη, θέλει να σας πιάσει πελάτες. Δίνει σε τιμή ευκαιρίας δύο ελαιογραφίες των αρχών του 16ου αιώνα που, σχεδόν ζωντανές, λένε την ιστορία της Giulia Campana, της πιο φημισμένης κουρτεζάνας (εταίρας) της Ρώμης. Η κόρη της, Tullia d' Aragona, θα μάθει με τις συμβουλές της μαμάς της τα μυστικά του επαγγέλματος που χτίζουν αυτήν εδώ την κωμωδία. Μια, κατά το ήμισυ πλαστή, ιστορία με πρόσωπα που κάπως, κάποτε έζησαν και έμαθαν την αλήθεια.
Θεατρικό κείμενο με ελεύθερη απόδοση - διασκευή στο έργο "il ragionamento" του Pietro Aretino: Γεωργία Χιόνη. Διασκευή για κουκλοθέατρο με νέα ονοματοδοσία και προσθήκη έξι χαρακτήρων, σκηνοθεσία, παραγωγή, δημιουργία και χειρισμός μάσκας και κούκλας, κατασκευές σκηνικών, θεατρικά κείμενα ηχογραφήσεων, σχέδια εντύπου: Κατερίνα Σοπίδη. Διάρκεια: 45 λεπτά.
Μουσική δόθηκε από τους (με αλφαβητική σειρά):
Δεληγιαννόπουλος Σπύρος - a love requiem*
Σίσκος ¶γγελος - the knights of dragoloon*, the prince*
Σοπίδης Θόδωρος - το φλαμένκο της νίκης***
Χουλιαράς Σταμάτης - extreme fear
Active Member - νιόβγαλτο ψέμα
Giapidia - διασκευή του παραδοσιακού: από ξένο τόπο*
Νo Sequence - levitation
Valkristo - .i killed my boss***
*Η ηχοληψία, επεξεργασία και μίξη για φωνή έγινε με την ευγενική χορηγία της sae athens από τους: Νικόλας Λουκόπουλος, Marios Chibici, Θάνος Καραδήμος.
***H ηχοληψία, επεξεργασία και μίξη για φωνή έγινε από τον Γιώργο Νταβαρίνο με την ευγενική χορηγία του Βασίλη Τερλέγκα.
Βοηθός ενδυματολογίας: Μαρία Μακροπούλου
Βοηθός σκηνογραφίας: Χρήστος Κανέλλος, Δέσποινα Σοπίδη.
Βοηθοί παραγωγής: Μαρία Τσάκου, Κωνσταντίνος Νίκου
Φωτογραφία: Jonnek Jonneksson
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Διαλεχτή Κλοπίτσα-Φενάκη, Giulia Campana, Tulia d' Aragona: Κατερίνα Σοπίδη
Raphael (από ηχογράφηση): Κωνσταντίνος Μπάζας
Εταίρες/Κουρτεζάνες (από ηχογράφηση): Χαρά Αγγελούση - η έμπειρη. Lebaniz Blonde - η μελαχρινή. Μαρίνα Ανδρονίκου - η ξανθιά. Εύα Λίντζου - η καστανή.
Μετά το τέλος της παράστασης στο De Milly, θα ακολουθήσει η περφόρμανς χορού:
«Σε έναν Ιππότη» με τη Σάντρα Βούλγαρη.
Διάρκεια: 10 λεπτά.
Είναι βασισμένη στο ποίημα της Σάντρας Βούλγαρη «Επιστροφή στην ¶βαλον».
Σκηνογραφία / Κοστούμι: Φαέθωνας Γρυπάρης
Απαγγελία: Φλωρεντία Χρυσάλλου
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/6/14: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
(ΕΝΑΡΞΗ: 9μμ ΑΠΟ ΠΥΛΗ D' AMBOISE)
Το "Μεσαιωνικό Ρόδο" σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού θα πραγματοποιήσει για 6η χρονιά φέτος, το Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου στις 29 Ιουνίου.Για πρώτη φορά ο κλάδος ανιχνευτών προσκόπων της περιφέρειας Δωδεκανήσου συμμετέχει πιλοτικά με 3 ομίλους εργασίας:
1) Όμιλος συντονισμού και νέων ιδεών για το παιχνίδι
2) Όμιλος έρευνας για το δράκο της Ρόδου με ερωτηματολόγιο για το παιχνίδι του δράκου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του μεσαιωνικού φεστιβάλ.
3) Όμιλος ξιφομαχίας, όπου θα ανοίξουν και το παιχνίδι με ένα μικρό θεατρικό.
Το παιχνίδι θα λάβει μέρος στην Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο όπου 24 ομάδες θα κληθούν να βρουν που κρύβεται ο θρυλικός Δράκος της Ρόδου. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη δική τους ομάδα 3 ατόμων και ακολουθούν τις εντολές του Δρακολόγου για να μεταφερθούν στη χώρα του Ιππότη Ντε Γκοζόν, να συναντήσουν μορφές του μεσαίωνα, να λύσουν γρίφους, και να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση των δράκων.
Σχεδιασμός: Θάνος Παπουρδάνος - Αντρέας Κακλιός
Επιμέλεια: ¶ννα Αχιολά
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Την Κυριακή 29 Ιουνίου, σας καλούμε να πάρετε μέρος σε μια μαγική διαδρομή στο χρόνο, να βιώσετε τον μεσαιωνικό τρόπο ζωής, να αποκωδικοποιήσετε μηνύματα, να βρείτε και να αντιμετωπίσετε τον θρυλικό Δράκο της Ρόδου!
Μέσα από αυτό το παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσετε την Παλιά Πόλη, να επιδείξετε τις γνώσεις σας βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία παιχνιδιού, φαντασίας και ιστορίας ταυτοχρόνως. Η κάθε ομάδα που θα πάρει μέρος θα αποτελείται από 3 άτομα, καθώς λέγεται πως ο Ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν πήγε μαζί με δύο Σεργιέντες (βοηθούς) του για να αντιμετωπίσει το φονικό τέρας.
Ο νικητής θα μεταφερθεί με μεγαλοπρεπή πομπή, με μουσική και φωτιές στον Μεγάλο Μάγιστρο του παιχνιδιού και θα χριστεί τιμητικά Extinctor Dragonis, παίρνοντας ένα μοναδικό έπαθλο. Οι δύο Σεργιέντες της ίδιας ομάδας θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα και σουβενίρ για να θυμούνται πάντα την μοναδική αυτή περιπετειώδη νίκη. Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος νέοι και νέες από 18 έως 108 ετών και ανήλικοι από 16 ετών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Μια φορά κι έναν καιρό στη Μεσαιωνική Ρόδο, πριν από περίπου 670 χρόνια, υπήρχε ένα φοβερό τέρας που φώλιαζε στο περίφημο Μαλ Πάσο (=κακό πέρασμα, σημερινό Μόντε Σμιθ). Εξαφάνιζε κατ' εξακολούθηση νεαρούς βοσκούς και γηραιότερους προσκυνητές και γι' αυτό το λόγο ονομάστηκε Δράκος της Ρόδου. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και μετά την αποτυχία πολλών ιπποτών να εξοντώσουν το δράκο, ο Μεγάλος Μάγιστρος, Helion de Villeneuve, απαγόρευσε με διάταγμα να περνά κανείς από το πέρασμα αυτό ή να αποπειράται να αντιμετωπίσει το δράκο. Όμως, ο ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν, αψηφώντας την εντολή, αποσύρθηκε στο κάστρο του πατέρα του στην Γαλλία και εκπαίδευσε τον εαυτό του, τα σκυλιά και το άλογο του για την μάχη. Με ηρωισμό και τακτική, κατάφερε να εξοντώσει το τέρας και από τότε, το παλιό κακό πέρασμα ονομάστηκε Bell Paso (=καλό πέρασμα).
Ο Ντε Γκοζόν έγινε αμέσως ο ήρωας του λαού, ο οποίος με ζητωκραυγές τον έφερε στον Μεγάλο Μάγιστρο που αρχικά, παρά το επίτευγμα του, τον τιμώρησε γιατί παρενέβη το διάταγμα. Κατόπιν όμως πίεσης του πλήθους και των άλλων Ιπποτών, του έδωσε χάρη και μάλιστα τον προήγαγε σε ύπαρχο του νησιού. Μετά το θάνατο του Villeneuve, ο De Gozon χρίστηκε Μεγάλος Μάγιστρος της Νήσου Ρόδου εξαιτίας του ηρωικού του κατορθώματος.
Σήμερα, σώζεται η ταφόπλακα του θαρραλέου Ιππότη στο μουσείο του Κλουνί στη Γαλλία, όπου αναγράφεται: "Ο εξολοθρευτής του Δράκου" (Extinctor Dragonis)— περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στη σελίδα: http://www.medievalfestival.gr/GR/history.asp?Page=20
Διαδικτυακή καμπάνια αυτο-χρηματοδότησης (crowd-funding) του 8ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ «Μεσαιωνικό Ρόδο»
«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» — (Λάο Τσε)
Σε πείσμα των καιρών, οι πολίτες οργανώνονται και δημιουργούν ...και ας μην τελεσφόρησαν οι υποσχέσεις θεσμών και φορέων για μία μεγάλη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Με τα πενιχρά διατιθέμενα μέσα και τις ανεπαρκείς επιχορηγήσεις κάνουν υπερβάσεις για να φέρουν εις πέρας μία διοργάνωση που έχει τις ανάγκες σχεδόν μίας κινηματογραφικής παραγωγής!
Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» κάνει το πρώτο βήμα για τη διεύρυνση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, σε έναν θεσμό αντάξιο του νησιού της Ρόδου, που θα αγκαλιάσει ολόκληρη η τοπική κοινωνία και οι φίλοι του, όπου και αν βρίσκονται αυτοί και απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην καμπάνια του, στη διεθνή πλατφόρμα Indiegogo. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε οι παραγωγοί μίας αξιοσημείωτης διοργάνωσης με διεθνή εμβέλεια που θα δώσει Φωνή στο Μνημείο της μεσαιωνικής μας πόλης για να διηγηθεί την ένδοξη ιστορία του, θα συμβάλει στη διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των δυνατοτήτων του μοναδικού αρχιτεκτονικού σκηνικού της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, αλλά και των άλλων καλοδιατηρημένων κάστρων του νησιού.
www.indiegogo.com/projects/medieval-rose-festival
ή στο: igg.me/at/medievalfestival
[ Το επίσημο video που συνοδεύει την crowdfunding καμπάνια της διοργάνωσης ] |
Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για την ιστορία του Φεστιβάλ και της διοργάνωσής του, όπως μας τις μοιράζονται οι ίδιοι οι άνθρωποί του!
Το Φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου - Ιστορία & γέννηση της πρωτοβουλίας
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιου του 2004, ως ιδέα! Ένα όνειρο να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στην εποχή όπου οι νοσηλευτές Ιππότες του Αγ. Ιωάννη, διοικούσαν το νησί. Μία εποχή γεμάτη από ιστορίες ρομαντισμού, μεγάλων θρύλων, γενναίων μαχών και ηρωικών κατορθωμάτων.
Αλλά για διάφορους λόγους, όλες αυτές οι θαυμάσιες ιστορίες των μεσαιωνικών χρόνων της Ρόδου, δεν ήταν πραγματικά γνωστές στην πλειονότητα των κατοίκων του νησιού και δεν διδάσκονταν στο σχολείο.
Νιώσαμε τότε ότι έλλειπε κάτι από τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός με πάρα πολλές δυνατότητες. Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, εκτός από την ζωντανή αφήγηση της ιστορίας, θα μπορούσε ακόμα να αποτελέσει κίνητρο για νέες καλλιτεχνικές παραγωγές, να εμπνεύσει νέες δημιουργικές πρωτοβουλίες, να λειτουργήσει ως πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού και στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή, θα μπορούσε να γίνει το «Σήμα Κατατεθέν» της Ρόδου. Αλλά πάνω απ' όλα, θα συνέβαλε στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο!
Σημαντικές στιγμές στη Μεσαιωνική Ιστορία της Ρόδου
- Ο Θρύλος του Δράκου της Ρόδου που εξόντωσε ο γάλλος ιππότης Ντε Γκοζόν, γνωστός επίσης από το μακροσκελές ποίημα του μεγάλου Γερμανού ποιητή Φρίντριχ φον Σίλλερ.
- Οι δύο Μεγάλες Πολιορκίες της Ρόδου, και ειδικά η δεύτερη και καθοριστική, από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, που έγινε η πρώτη όπερα που ανέβηκε ποτέ στην Αγγλία από τον θιασάρχη Γουίλιαμ Ντέιβναντ.
- Ο μυστηριώδης οικισμός των «Νάνων», ένας από τους ελάχιστους μικροσκοπικούς οικισμούς που υπήρξε ποτέ στο μεσαιωνικό κόσμο.
- Οι διάσημοι Ευρωπαίοι Αλχημιστές, όπως ο Τζωρτζ Ρίπλεϊ και άλλοι, που έζησαν, εργάστηκαν και πέθαναν στην Ρόδο.
- Ο σπάνιος Μανδραγόρας Autumnalis της Ρόδου, ευρέως γνωστός εκείνη την εποχή, είχε συνδεθεί με θρύλους και δεισιδαιμονίες και είχε μεγάλη ζήτηση.
- Τα Γεράκια της Ρόδου (αργότερα γνωστά ως Γεράκια της Μάλτας) ήταν από τα πιο διάσημα του μεσαιωνικού κόσμου και αποτέλεσαν πολύτιμο δώρο που προσφερόταν από τους ιππότες σε διάφορους βασιλείς για κυνήγι.
- Η ιστορία της Ηρωίδας Αναστασίας που πολέμησε γενναία σαν ιππότης εναντίον των Οθωμανών, αφού σκότωσαν τον αγαπημένο της σύντροφο κι έπειτα σκότωσε τα δύο της παιδιά για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.
- Ένδοξες μάχες ανάμεσα στους στρατούς των δύο κυρίαρχων θρησκειών (Χριστιανοί εναντίων Οθωμανών) γύρω από τη φονική μεσαιωνική Τάφρο και τα επιβλητικά τείχη της Ρόδου.
- Ο Μαύρος Θάνατος (Πανώλη) που ερήμωσε τη Ρόδο, όπως έχει περιγραφεί με αρκετές λεπτομέρειες από τον Εμμ. Γεωργιλλά, σε ένα μακροσκελές ποίημα όπου παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση του νησιού.
- Ιστορίες και έθιμα μίας πολυεθνικής κοινωνίας όπου ο δυτικός και ο ανατολικός πολιτισμός «παντρεύτηκαν», δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτισμικό συνονθύλευμα.
Και πολλές ακόμα θαυμαστές ιστορίες που δεν ήταν γνωστές στους κατοίκους του νησιού!
Τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα
Το 2005 ιδρύσαμε το μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» και από τότε, εμείς, τα μέλη του συλλόγου, δουλεύουμε εθελοντικά για την ιδέα να αναδείξουμε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, ως το πιο σημαντικό πολιτισμικό γεγονός του τόπου μας, που θα προβάλει την αξία των μνημειακών μας θησαυρών. Έτσι, η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2006 στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και από το 2009 αρχίσαμε να οργανώνουμε ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλα καλοδιατηρημένα κάστρα του νησιού, που ονομάσαμε «Γιορτές των Κάστρων».
Πετύχαμε να ενισχύσουμε την τοπική πολιτισμική παραγωγή, νέα καλλιτεχνικά σχήματα δημιουργήθηκαν για να εργαστούν στο φεστιβάλ καθώς προέκυψαν δουλειές για τους νέους καλλιτέχνες, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά σχήματα από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Πορτογαλία, Εσθονία, Τσεχία) συμμετείχαν στο φεστιβάλ μας, μέσα στο χρόνια. Οι τουρίστες λάτρεψαν τις εκδηλώσεις μας και έγραψαν τα καλύτερα σχόλια στα blogs και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με πενιχρά μέσα αλλά πολλή εθελοντική εργασία, κάναμε το μεσαιωνικό φεστιβάλ γνωστό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα . τουλάχιστον! Αλλά η πολιτισμική του μοναδικότητα, θα μπορούσε να ταξιδέψει τη φήμη του σε όλο τον κόσμο!!
Πώς έγινε το όνειρο πραγματικότητα μέχρι σήμερα
Οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις ήταν πάντα πολύ μικρές, σε σχέση με ό,τι είχαμε καταφέρει. Στην πολιτική δεν υπάρχει αξιοκρατία, όπως ίσως γνωρίζετε πρέπει να είσαι μέλος κάποιου κόμματος ή να χρησιμοποιείς άλλα μέσα για να πετύχεις κάποια αξιοπρεπή οικονομική στήριξη αλλά επιλέξαμε να μην λειτουργήσουμε κατ' αυτό τον τρόπο . Έτσι, η περισσότερη δουλειά προήλθε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα και εργάστηκαν δωρεάν. Αν και υπήρχε συνήθως μικρή στήριξη και από χορηγούς (ιδιώτες).
Έχουμε αιτηθεί μάλιστα επανειλημμένα, από την ίδρυση του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο», για την παραχώρηση κάποιου χώρου για τις συνεδριάσεις ή και για την αποθήκευση του εξοπλισμού μας, που θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ή ακόμα και όλο το χρόνο. Όμως, κανένας από τους δημόσιους ή δημοτικούς φορείς δεν ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα μας κι έτσι χρησιμοποιούμε τα σπίτια μας ή χώρους που μας διαθέτουν κάποιοι φίλοι.
Και τότε, το 2010 ήρθε η κρίση και «χτύπησε» πρώτα τον πολιτισμό!
Οι επιδοτήσεις και οι χορηγίες μειώθηκαν δραματικά αλλά και η διάθεση των ανθρώπων δεν είναι πια στα καλύτερα της. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολύ «νωθρά» για το φεστιβάλ μας που έμοιαζε να πεθαίνει.
Τώρα κάνουμε μία νέα προσπάθεια να ξαναζωντανέψουμε το εγχείρημα. Με τη βοήθεια του ΚΕΚ Γ.Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αρχίσαμε να εκπαιδεύουμε νέες ομάδες ανθρώπων δωρεάν, σε διάφορες μορφές τέχνης όπως το θέατρο δρόμου, οι ιστορικοί χοροί, η εκμάθηση τσαμπούνας κλπ προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες παραγωγές για το φεστιβάλ μας. Μας είχαν υποσχεθεί για φέτος γενναία χρηματοδότηση από δημόσιους φορείς και τους θεσμούς αλλά για ακόμα μία φορά, δεν την λάβαμε ποτέ πραγματικά, για τους ίδιους λόγους που εξήγησα πριν.
Έτσι, συνειδητοποιήσαμε ότι επαφίεται στους πολίτες η συνέχεια του φεστιβάλ. Το μνημείο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1992, έχει την ανάγκη να αφηγηθεί την ιστορία του και χρειάζεται ΕΣΑΣ για να του δώσετε φωνή. Χρειαζόμαστε πραγματικά τη βοήθεια σας για να δώσουμε σε αυτή την πολύ-πολιτισμική ιστορία, ένα μίγμα δυτικού και ανατολικού πολιτισμού, μία εξέχουσα θέση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
- Πολιτισμική Ανάπτυξη Με τη διοργάνωση θεατρικών, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, με θεματολογία εμπνευσμένη από τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους μύθους και την ιστορία της Ρόδου. Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ανασκαλεύει κι αναβιώνει ό,τι έχει διαβρωθεί ή και ξεχαστεί μέσα στους αιώνες.
- Ανάδειξη μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς Με τη διοργάνωση ανάλογων, μικρότερων εκδηλώσεων, όπου υπάρχουν Βυζαντινές οχυρώσεις στο νησί ή και αλλού στα Δωδεκάνησα αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αλλά παράλληλα έρχεται στο φως και στη γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών η αναγκαιότητα συντήρησης επικίνδυνων σημείων προς κατάρρευση.
- Πολιτισμικός Διάλογος Η συνεργασία με ανάλογες ομάδες της Ευρώπης συμβάλλει στην ανταλλαγή αλλά και εξεύρεση κοινών πολιτισμικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς μας.
- Επιμόρφωση Η θεματολογία των εκδηλώσεων του φεστιβάλ συντελεί στη μετάδοση γνώσεων που αφορούν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, ενώ σε αυτό συμβάλει και η διοργάνωση διαφόρων ειδικών ξεναγήσεων, ημερίδων, σεμιναρίων και εργαστηρίων.
- Προσέλκυση τουρισμού Στο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες με εκλεπτυσμένα ενδιαφέροντα και ποιοτικές αναζητήσεις.
- Προσφορά Εργασίας Σε περίοδο με υψηλά ποσοστά ανεργίας, στα πλαίσια της διοργάνωσης της όλης εκδήλωσης, προσφέρεται εργασία σε καλλιτέχνες, τεχνίτες, εργάτες ενώ αυξάνεται η δουλειά των έμπορων, βιοτεχνών κλπ και σε περίπτωση που υπάρξει αρκετή οικονομική στήριξη μπορούν να απασχοληθούν: βοηθοί παραγωγής, γραμματεία, συντονιστές, σκηνοθέτες κ.α.
- Οικονομική Ανάπτυξη Ως συνέπεια των παραπάνω...
- Ποιοτική Ψυχαγωγία Που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε ντόπιους κι επισκέπτες καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα.
- Προαγωγή Εθελοντισμού Με διαρκή παρότρυνση, ειδικά των νέων, να συμμετάσχουν, με όποιο τρόπο, στην ευχάριστη διαδικασία της διοργάνωσης που μοιάζει με παιχνίδι!
- Προβολή της Ρόδου Μέσα από ένα μοναδικό γεγονός, που αναδεικνύει το σπάνιο σκηνικό της Μεσαιωνικής μας Πόλης και από μία άλλη οπτική που θυμίζει ταξίδι στο χρόνο!
Οι προδιαγραφές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ
Υπάρχει μία ποικιλία, σχετικών με την εποχή, εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, όπως: θέατρο και θέατρο δρόμου, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, κουκλοθέατρο, αφηγηματικές παραστάσεις, ομαδικά παιχνίδια (πχ το δημοφιλές παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου), αγώνες σκάκι, τοξοβολία, ιππασία, γελωτοποιοί και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τοπικά έθιμα, αναπαραστάσεις, ξιφομαχίες, παραδοσιακά παζάρια, σκηνικές παρελάσεις, μυστηριώδεις περιπλανήσεις, εργαστήρια σε μεσαιωνικές εικαστικές και παραστατικές τέχνες και μεσαιωνικά καπηλειά. Ακόμα και ζώα (πχ άλογα, κότες, πρόβατα) μπορεί να δει κανείς στους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις όπως θα μπορούσε να συμβαίνει σε οποιαδήποτε μεσαιωνική πόλη.
Οι θεματικές εκδηλώσεις είναι όλες εμπνευσμένες από τη μεσαιωνική ιστορία και τους θρύλους και αυτοί που συμμετέχουν πρέπει να είναι ντυμένοι μεσαιωνικά και να χρησιμοποιούν μόνο μεσαιωνικό εξοπλισμό και άλλα αξεσουάρ, φτιαγμένα από κατάλληλα υλικά, όπως: ξύλο, πηλό, σίδερο και πέτρα. Όλα τα σκηνικά είναι επίσης φτιαγμένα σύμφωνα με τα μεσαιωνικά πρότυπα και κατασκευασμένα από ξύλο και ύφασμα. Στα καπηλειά, μπορεί κανείς να φάει και να πιει το κρασί του μόνο σε κεραμικά σκεύη και να χρησιμοποιήσει τα ανάλογα κουταλο-μάχαιρα πάνω σε κατάλληλα ξύλινα έπιπλα.
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ μοιάζει σαν μία διαδραστική κινηματογραφική παραγωγή όπου οι θεατές γίνονται μέρος της, περιφέρονται μέσα σε αυτήν και βιώνουν το ταξίδι στο χρόνο.
«Το μεσαιωνικό το φεστιβάλ έχει ατμόσφαιρα που θα τη ζήλευαν κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές» — ΕΨΙΛΟΝ, 7/09 (8σέλιδο αφιέρωμα)
Παράλληλα με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις υπάρχουν διάφορες άλλες που σχετίζονται με το φεστιβάλ, όπως: εκθέσεις φωτογραφίας, ημερίδες, θεματικές ξεναγήσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, σχολικές δραστηριότητες κλπ.
Πού θα αξιοποιηθεί η συνεισφορά σας
Με τη στήριξη σας μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στο θεσμό του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ!
Με τη συνεισφορά σας, βοηθάτε:
- Να φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες όλων των ειδών από το εξωτερικό που δεν μπορούμε πια να προσκαλέσουμε
- Να δημιουργήσουμε τοπικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπως θέατρο και χορευτικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από το κύρια θεματική της χρονιάς (κάθε χρόνο εστιάζουμε σε ένα ή δύο ιστορικά θέματα ή θρύλους) που για φέτος είναι ο Μαύρος Θάνατος και οι Αλχημιστές
- Να φτιάξουμε περισσότερα μεσαιωνικά κοστούμια και να επιδιορθώσουμε τα παλιά, να αγοράσουμε μερικά ζευγάρια παπούτσια και μαχητικό εξοπλισμό (κράνη, ξίφη κα)
- Να συντηρήσουμε τα παλιά φθαρμένα σκηνικά που δεν μπορούμε πια ούτε να στήσουμε και να φτιάξουμε καινούρια κατά τις ανάγκες του φεστιβάλ
- Να εμπλουτίσουμε τη φτωχή γκάμα των φροντιστηριακών ειδών (δαυλούς, φανάρια, και διάφορα άλλα διακοσμητικά ήδη)
- Να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό ήχου και φωτισμού των ανοιχτών χώρων όπου διεξάγονται οι περισσότερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ
- Να εντείνουμε την προβολή της διοργάνωσης και να ενδυναμώσουμε την καμπάνια μας με καταχωρήσεις, διαφημιστικά σποτς, μπάνερς και έντυπο υλικό
- Να ενοικιάσουμε ένα χώρο - στέκι συναντήσεων όπου μπορούμε να συναντιόμαστε και να ανταλλάσσουμε απόψεις με τους άλλους εθελοντές και τα μέλη μας.
- Να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας!
Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες! Το φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου έχει τη δυναμική να επεκταθεί σε ολόκληρη τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και στην Τάφρο που την περιβάλλει αλλά αυτό θα είχε μεγάλο κόστος. Όσο εσείς μας στηρίζετε, όλα μπορούν να γίνουν δυνατά και θα αξιοποιηθούν για τη μέγιστη βελτίωση του φεστιβάλ, όσα και αν συνεισφέρετε.
Ο στόχος των 10.000 ευρώ είναι ο ελάχιστος για να κάνουμε βασικές βελτιώσεις στις εκδηλώσεις και τον εξοπλισμό μας, όμως ένα φεστιβάλ σαν αυτό, μπορεί να γίνει όσο μεγάλο και εντυπωσιακό θέλουμε!
Πώς μπορείτε να στηρίξετε τη διοργάνωση
ΕΣΕΙΣ μπορείτε να γίνετε οι παραγωγοί αυτού του μοναδικού πολιτισμικού γεγονότος στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει όλα τα είδη μεσαιωνικών τεχνών, εικαστικών και παραστατικών καθώς και εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις, παιχνίδια, συμπόσια και άλλες επιμορφωτικές εκδηλώσεις. Έτσι, γίνεστε αρωγοί στη διατήρηση της μνήμης της θρυλικής ιστορίας της Ρόδου, μέσα από μία ιδιαίτερα ψυχαγωγική διοργάνωση.
Ακόμα και συνεισφέροντας μόνο 2 ευρώ, ή περισσότερα - για εκείνους που μπορούν - θα είναι μεγάλη στήριξη για τη διοργάνωση, μεγάλη στήριξη στον πολιτισμό και στην πολιτισμική κληρονομιά, που είναι τόσο τοπική όσο και παγκόσμια. Μπορείτε ακόμα να διαδώσετε την καμπάνια, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με όποιον άλλο τρόπο μπορείτε.
Γι' αυτό λοιπόν:
- Μοιραστείτε το Σύνδεσμο (link) της Καμπάνιας!
- Μοιραστείτε το Σύνδεσμο του promo βίντεο!
- Μιλήστε στους φίλους και την οικογένεια σας!
- Και επισκεφτείτε το φεστιβάλ!!
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ INDIEGOGO:
www.indiegogo.com/projects/medieval-rose-festival
ή στο: igg.me/at/medievalfestival
______
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean) κατόπιν ευγενικής παραχώρησης των διοργανωτών και συνεργατών του Φεστιβάλ. Τα δικαιώματα των φωτογραφιών έχουν ειδικά παραχωρηθεί για τους σκοπούς του δημοσιεύματος.