Στο σχολικό συγκρότημα του Μεσσαίου Καρλοβάσου την Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι.
Έκλειψη Ηλίου, συμβαίνει όταν η Σελήνη κατά τη διάρκεια την περιφορά της γύρω από τη Γη βρίσκεται ανάμεσα αυτής και του Ήλιου με αποτέλεσμα η σκιά του φεγγαριού μας να "πέφτει" πάνω σε κάποιες περιοχές της Γης διαφορετικές για καθεμία έκλειψη. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Το σκίτσο είναι από το http://csep10.phys.utk.edu/astr161/lect/time/eclipses.html
Έτσι, λοιπόν, οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται μέσα στη σκιά του φεγγαριού έχουν ένα ιδιαίτερο προνόμιο. Από αυτές η έκλειψη θα έχει κάλυψη, δηλαδή η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο 100%. Από τις περιοχές δίπλα από τον διάδρομο σκιάς, μεγίστου πλάτους 268 χλμ., η κάλυψη είναι λιγότερη, οπότε λέμε ότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου.
Το Καστελόριζο έχει αυτό το σπουδαίο προνόμιο να βρίσκεται μέσα στον διάδρομο της σκιάς της Σελήνης ,ενώ η Σάμος βρίσκεται όπως και άλλες περιοχές βρίσκονται κοντά του.
Συνεπώς, στο νησί μας ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σταδιακά σαν σούρουπο και η θερμοκρασία θα μειωθεί ελαφρά. Σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά θα συμβούν στο Καστελόριζο, στη Λιβύη, στο Ντουμπάι και σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καλυφθούν από τη σκιά της Σελήνης, όπως φαίνεται παρακάτω.

Παρακάτω δίνεται πίνακας με τις ώρες που θα ξεκινήσει ,θα αποκορυφωθεί και θα λήξει αυτό το σπάνιο φαινόμενο, καθώς και τα ποσοστά κάλυψης από το νησί της Σάμου. Μή ξεχάσετε την αλλαγή της ώρας στις 26 του μηνός.
Φαινόμενο:
Ώρα αρχής Ώρα μέγιστης κάλυψης Ώρα τέλους
12.33 13.51 15.07
Τοποθεσία Ποσοστό κάλυψης
Νέο Καρλόβασι 91.1%
Βαθύ 91.9%
Πυθαγόρειο 91.9%
Σύμφωνα με το Javascript Eclipse Calculator V3.1b1
Παρακάτω δίνονται δύο φωτογραφίες από τον κ. Αντώνη Αγιομαμίτη, της μερικής έκλειψης στις 31/05/2003 και άλλη μία με τα διαδοχικά στάδια της μερικής έκλειψης στις 3/10/2005 όπως φωτογραφήθηκαν από την Αθήνα.


Ωστόσο ,για να απολαύσουμε αυτό το φαινόμενο πρέπει να προστατέψουμε σωστά την υγεία των ματιών μας, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες ενοχλήσεις των ματιών μας όπως εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς ,ακόμη και παροδική ή μόνιμη τύφλωση. Γι αυτό:
ΜΗ:
1-κοιτάτε τον Ήλιο με γυμνά μάτια.
Ο Ήλιος ,όπως και κάθε αστέρι, εκπέμπει έντονη ορατή και αόρατη ακτινοβολία η οποία μπορεί να κάψει τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών μας , αποτέλεσμα την τύφλωση.
2-χρησιμοποιείται γυαλιά Ηλίου ακτινογραφίες, γυαλιά ηλεκτροκόλησης καπνισμένα γυαλιά, φιλμ(εκτός αν είναι εκτεθειμένο στον Ήλιο και ασπρόμαυρο) , φίλτρα για φωτογράφηση ακόμη και πολωτικά.
Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ απορροφούν την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα μάτια μας για τους ίδιους λόγους με τους παραπάνω.
3-σκοπεύετε φωτογραφικές μηχανές ,βιντεόκάμερες και διάφορα άλλα μέσα καταγραφής βίντεο προς τον Ήλιο .Η ισχυρή του ακτινοβολία , θα κάψει το φιλμ, ή τον αισθητήρα της μηχανής σας.
4-σκοπευετε μεγεθυντικούς φακούς ,κιάλια ,τηλεσκόπια προς τον Ήλιο χωρίς ειδικό φίλτρο πάνω στους φακούς και στα σκοπευτρά τους και ποτέ ανάμεσα στο σκόπευτρο και το μάτι σας.
Το ειδικό αυτό φίλτρο κατασκευάζεται από υλικά τα οποία μπλοκάρουν το 99.99999% της ηλιακής ακτινοβολίας. Διαφέρει από τα φίλτρα για φωτογράφηση αφού τα τελευταία αντανακλούν ενα μικρό μόνο μέρος. Εάν επιθυμείτε ένα τέτοιο φίλτρο για παρατήρηση τονίστε το ώστε να έχει δείκτη ουδέτερης πυκνότητας(ND) 5.0 και όχι 0,5 ούτε 5Χ.Ορισμένοι δείκτες είναι ιδανικοί μόνο για παρατήρηση και άλλοι για φωτογράφηση.
Επίσης τα ειδικά φίλτρα που πωλούνται στα 3 ευρώ όπως το παρακάτω.

Τέτοιου είδους γυαλιά είναι κατασκευασμένα από το ειδικό φίλτρο.
Ο ασφαλέστερος τρόπος παρατήρησης είναι έμμεσος. Χωρίς να κοιτάμε τον Ήλιο. Κοιτώντας στο έδαφος κάτω από από τα φύλλα των δέντρων το είδωλο του Ήλιου , το οποίο θα φαίνεται "φαγωμένο". Αυτό συμβαίνει επειδή τα φύλλα των δέντρων φιλτράρουν το φως του Ήλιου και το είδωλο του "φτάνει" στο έδαφος ακίνδυνο. Επομένως μπορούμε να φωτογραφίσουμε αυτά τα είδωλα χωρίς φίλτρο και με οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή.
Σίγουρα , το φαινόμενο θα αναμεταδωθεί από πολλά τηλεοπτικά κανάλια ,σε κάποια ακόμη και με απευθείας μετάδωση οπότε θα μπορέσουμε να το παρατηρήσουμε και από την τηλεόραση. Βέβαια η απευθείας και ασφαλής παρατήρηση είναι ακόμη πιο συναρπαστική. Σημασία έχει η αποφυγή απερισκεψιών .
Με ευχές για καθαρούς ουρανούς και ασφαλείς παρατηρήσεις
Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος
άρθρο μέσω κοινοποίησης από το Φοιτητικό Περιοδικό "Φ" Σχολής Θετικών Επιστημών Σάμου,
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2006