Στην Αθήνα θα βρίσκονται μεταξύ 18 - 20 Μαρτίου κορυφαίοι επιστήμονες, στα πλαίσια του Συνεδρίου της Επιστήμης του Web (Web Science Conference) 2009. Μαζί με το ελληνικό κοινό, για πρώτη φορά, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί με τον εφευρέτη του WWW για το παρόν και το μέλλον του. Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου, ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του Web και ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που του απονεμήθηκε του βραβείο Turing (2007).
Οι εργασίες του θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2009, στο Θέατρον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε πληροφορίες για τους συντελεστές του συνεδρίου, τη θεματολογία του, καθώς και για το τι είναι η επιστήμη του Web.
- Web Science Conference 2009: society on-line
- Ο εφευρέτης του WWW και ο πρώτος Έλληνας που του απονεμήθηκε το «Νόμπελ Πληροφορικής» στην Αθήνα τον Μάρτιο
- Χρηματοδότηση εκατομμυρίων λιρών για την Web Science (επιστήμη του Web)
- Τι είναι η επιστήμη του Web (Web Science)
- Ο Tim Berners-Lee ανακοινώνει τη δημιουργία του νέου ιδρύματος που θα φέρει το WWW σε Όλους τους Ανθρώπους
- Ο Γιώργος Μητακίδης γράφει για τον Tim Berners-Lee
- Ο διάσημος επιστήμονας Noshir Contractor θα μιλήσει στο Web Science Conference 2009: society on-line
- Η Wendy Hall τιμήθηκε με τον ύψιστο τίτλο (Dame, αντίστοιχο του Sir για τις γυναίκες) από την Βασίλισσα της Αγγλίας
1. Web Science Conference 2009: society on-line
Για πρώτη φορά κορυφαίοι επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο και το ελληνικό κοινό συζητούν με τον εφευρέτη του WWW για το παρόν και το μέλλον του.
Θεματολογία
Η επιστημονική επιτροπή ενθαρρύνει την υποβολή διεπιστημονικών εργασιών στα ακόλουθα θεματικά πεδία:
- Ηλεκτρονικό εμπόριο
- Κυβέρνηση και πολιτική ζωή
- Κοινωνικές σχέσεις
- Ηλεκτρονικό έγκλημα
- Υγεία
- Πολιτισμός στο Διαδίκτυο
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους τομείς:
- Τεχνολογίες Linked Data και Σημασιολογικού Web
- Εμπιστοσύνη και φήμη
- Ασφάλεια και ιδιωτικότητα
- Τεχνολογική και Κοινωνική Δικτύωση
Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με το συνέδριο www.websci09.org και την επιστήμη του Web στην Bικιπαίδεια ή την Ερευνητική Πρωτοβουλία για την επιστήμη του Web (WSRI).
2. Ο εφευρέτης του WWW και ο πρώτος Έλληνας που του απονεμήθηκε το «Νόμπελ Πληροφορικής» στην Αθήνα τον Μάρτιο
Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου Web Science 2009: society on-line είναι ο εφευρέτης του Web Tim Berners-Lee και ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που του απονεμήθηκε του βραβείο Turing (2007), πλαισιωμένοι από σημαντικούς κοινωνικούς, πολιτικούς και τεχνολόγους επιστήμονες οι οποίοι μελετούν το Διαδίκτυο στις διαφορετικές εκφάνσεις του. Οι εργασίες του θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2009, στο Θέατρον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος.
Μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν αφορούν το πως και πόσο αλλάζει το Διαδίκτυο την ζωή μας; Μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ως εργαλείο διασκέδασης, επικοινωνίας, συναλλαγής, αναπαράστασης και αναζήτησης της γνώσης; Τι ζητάμε, εν τέλει, από το Web; Με ποιους τρόπους (επιστημονικής ή/και κοινωνικής φύσης) μπορούμε να το επιτύχουμε; Μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ζωής στον υποανάπτυκτο ή περιθωριοποιημένο κόσμο;
Περισσότερες πληροφορίες:
www.websci09.org
3. Χρηματοδότηση εκατομμυρίων λιρών για την Web Science (επιστήμη του Web)
Το Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανολογίας της Μεγάλης Βρετανίας επέλεξε να χρηματοδοτήσει γενναία την διδακτορική έρευνα (80 ερευνητές) στην επιστήμη του Web ως σημαντικότατο και ελπιδοφόρο ερευνητικό κλάδο.
Το νέο Ακαδημαϊκό Κέντρο για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στη Web Science, που θα στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, υπογραμμίζει της προεξάρχουσα θέση της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη από το 2006 ιδρύθηκε η Ερευνητική Πρωτοβουλία για την επιστήμη του Web (WSRI) ως κοινή διεπιστημονική ερευνητική συνεργασία που γρήγορα απέκτησε παγκόσμια διάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, το WSRI είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στο MIT και του Τμήματος επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Η στόχευση του WSRI είναι να οργανώσει και να συστηματοποιήσει τις ερευνητικές μεθόδους για τον μελλοντικό σχεδιασμό και τη χρήση του World Wide Web.
«Είμαι χαρούμενη για την θερμή υποδοχή που είχε η πρότασή μας για ένα Κέντρο για την απόκτηση διδακτορικού στη Web Science», είπε η καθηγήτρια Wendy Hall, Διευθυντής του Κέντρου και πρόεδρος της ACM.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ecs.soton.ac.uk/about/news/2204
www.webscience.org
4. Τι είναι η επιστήμη του Web (Web Science)
του Μιχάλη Βαφόπουλου
Τα τελευταία χρόνια η Πληροφορική επιστήμη έχει κατορθώσει να συνεισφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε όλους τους κλάδους της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Η διάδοση των ψηφιακών αγαθών και το πρωτοφανές χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών που έχει αναπτυχθεί από την Πληροφορική βασίζεται στα εργαλεία των μαθηματικών, των φυσικών, αλλά και των κοινωνικών επιστημών και αποτελεί μια επανάσταση στην ανθρώπινη κοινωνία.
[Tim Berners-Lee, Wendy Hall, James Hendler, Nigel Shadbolt, Daniel J. Weitzner (2007), "Το πλαίσιο της επιστήμης του Web", Μετάφραση Μ. Βαφόπουλος, εκδόσεις hyperconsult, ISBN 978-960-930361-3.]
Η γνώση μας για πολύπλοκα, αλλά και απλά, καθημερινά θέματα αυξάνεται ημέρα με την ημέρα σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας, κυρίως, της κατασκευής ενός ενιαίου οικουμενικού υπόβαθρου επικοινωνίας και αναπαράστασης, του World Wide Web (WWW ή απλώς Web). Ο χώρος, ο χρόνος και το κόστος συρρικνώνονται και (δυνητικά) απελευθερώνουν πλεονάζουσα ενέργεια για νέες και διαφορετικές ενασχολήσεις σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Ο αστείρευτος ενθουσιασμός μας για το καινοφανές μέσο και οι νέοι προβληματισμοί που ανέκυψαν από την αναγέννηση της καθημερινής λειτουργίας, μας οδήγησε στο να μην εντρυφήσουμε επαρκώς στα συστατικά στοιχεία και τις - σε αρκετές περιπτώσεις αρνητικές - επιπτώσεις της τεχνολογίας του Web.
Σήμερα, ο αριθμός των χρηστών του Web ξεπερνάει το ενάμισι δισεκατομμύριο, ενώ η άμεση και η έμμεση αξία που προκύπτει από τη χρήση του είναι αδύνατον να προσεγγισθεί, πολύ δε μάλλον να υπολογισθεί.
Η επιστήμη του Web καλείται να μελετήσει, σε πρώτη φάση, τις τεχνολογικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές διαστάσεις της μετάβασης αυτής και να διαμορφώσει στρατηγικές προτάσεις για την καρποφόρα αξιοποίηση των διασυνδεδεμένων και αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.
Σημείωση: Με τον όρο «Διαδίκτυο» (Internet) συνήθως, εννοούμε συνολικά τις τεχνολογίες που μας βοηθούν να ανακτούμε ιστοσελίδες. Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογίες του Διαδικτύου αφορούν την δικτύωση των υπολογιστών, ενώ οι τεχνολογίες του Web (WWW ή World Wide Web) σχετίζονται με το λογισμικό που απαιτείται για να λειτουργήσει η πρόσβαση και η ανάκτηση του περιεχομένου των ιστοσελίδων.
[Ο κ. Μιχάλης Βαφόπουλος είναι διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
και συγγραφέας της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Tim Berners-Lee, «Το πλαίσιο της επιστήμης του Web»]
5. Ο Tim Berners-Lee ανακοινώνει τη δημιουργία του νέου ιδρύματος που θα φέρει το WWW σε Όλους τους Ανθρώπους
Στη συγκέντρωση του Ιδρύματος John S. and James L. Knight Foundation στη Washington, D.C. (USA), Ο Tim Berners-Lee ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ιδρύματος του Web: World Wide Web Foundation. Η αποστολή του Ιδρύματος είναι:
- να προάγει ένα Web που είναι δωρεάν και ανοιχτό,
- να επεκτείνει τις δυνατότητες και την ισχύ του Web
- και να επεκτείνει τα οφέλη του Web σε όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη.
Μετά από την ομιλία του: Berners-Lee's speech, ο Alberto Ibarguen, πρόεδρος του Ιδρύματος Knight Foundation και CEO, ανακοίνωσε το ποσό των $5 εκατομμυρίων για την υποστήριξη της αποστολής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Ίδρυμα του Web: about the World Wide Web Foundation στο www.webfoundation.org, που ακόμα περιέχει και ιστοσελίδα συχνών ερωτήσεων: FAQ και video and photos από την εκδήλωση.
6. Ο Γιώργος Μητακίδης γράφει για τον Tim Berners-Lee
Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω τον Tim Berners Lee τo 1992 όταν το Web δεν ήταν ακόμα παρά μια λάμψη στα μάτια του.
Θυμάμαι μια βραδιά στο σπίτι μου στις Βρυξέλλες όπου ύστερα από αρκετό καλό. κρασί, ο Tim προσπαθούσε να εξηγήσει στον Μιχάλη Δερτούζο και σε μένα το πώς το Web θα μπορούσε να γίνει -πέρα από ένα χώρο κοινής πληροφόρησης- ένας καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της.
Ο Μιχάλης κι εγώ λιγότερο καταλάβαμε και περισσότερο «νιώσαμε» ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μια σύλληψη που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά και μεγάλα.
Από την επόμενη μέρα ο Μιχάλης Δερτούζος ξεκίνησε τις απαραίτητες ενέργειες στις Η.Π.Α. και εγώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα την κοινή χρηματοδότηση της ίδρυσης του World Wide Web Consortium το 1993 με διευθυντή τον Tim Berners Lee.
Τα υπόλοιπα είναι, όπως λέγεται, ιστορία.
Στην ιστορία αυτή έρχεται τώρα να προσθέσει ένα καινούριο κεφάλαιο η νέα πρωτοβουλία του Tim Berners Lee με μια συνθετική προσέγγιση στην μελέτη των μηχανισμών εξέλιξης του Web η οποία βαπτίστηκε με την σκόπιμα διφορούμενη ονομασία Web Science ή Επιστήμη του Web.
[απόσπασμα από τον πρόλογο του Γ. Μητακίδη στο βιβλίο «Το πλαίσιο της επιστήμης του Web»]
7. Ο διάσημος επιστήμονας Noshir Contractor θα μιλήσει στο Web Science Conference 2009: society on-line
O Noshir Contractor έχει ανακηρυχθεί Jane S. & William J. White Professor of Behavioral Sciences στο School of Engineering, School of Communication και στο Kellogg School of Management του Northwestern University, USA. Είναι διευθυντής του Science of Networks in Communities (SONIC) Research Group στο Northwestern University.
Αντικείμενο της έρευνάς του είναι η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στο σχηματισμό, τη συντήρηση και διάλυση που παρατηρείται στα κοινωνικά και τα δυναμικά δίκτυα της γνώσης. Συγκεκριμένα, η ερευνητική του ομάδα ασχολείται με την ανάπτυξη και δοκιμή των θεωριών και των μεθόδων της επιστήμης των δικτύων.
Η ερευνητική του προσπάθεια έχει χρηματοδοτηθεί από το U.S. National Science Foundation και από τα U.S. National Institutes of Health (NIH), U.S. National Aeronautics and Space Administration (NASA), the Rockefeller Foundation και το MacArthur Foundation.
8. Η Wendy Hall τιμήθηκε με τον ύψιστο τίτλο (Dame, αντίστοιχο του Sir για τις γυναίκες) από την Βασίλισσα της Αγγλίας
Η καθηγήτρια Wendy Hall, βασική συντελεστής της πρωτοβουλίας για την επιστήμη του Web και μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Web Science 2009: society on-line τιμήθηκε με την ύψιστη τιμή από τον Βρετανικό θρόνο ανακηρύσσοντας την Dame (αντίστοιχο του Sir για τις γυναίκες).
Μιλώντας από το Sydney, η Hall, δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Πρόκειται για μια φανταστική τιμή. Αν κοιτάξει κανείς τη λίστα υπάρχουν μόνο έξι Dames και συνειδητοποιεί πόσο σημαντική είναι η τιμή αυτή στο πρόσωπό μου».
Η Wendy Hall είναι καθηγήτρια και πρώην Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Μεγάλη Βρετανία. Ίδρυσε το Ερευνητικό Εργαστήριο Νοημοσύνης, Πολυμέσων και Πρακτόρων στο προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 350 ερευνητικές εργασίες στα θεματικά πεδία των υπερμέσων, των πολυμέσων, των ψηφιακών βιβλιοθηκών και των τεχνολογιών του Web.
Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας των Μηχανικών και της πρόεδρος της περίφημης Ένωσης Υπολογιστών (ACM), ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Πληροφορικής. Συμμετέχει στο συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού της Βρετανίας και είναι ορισμένη ως μη εκτελεστικό μέλος στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και κοινωφελών ιδρυμάτων. Πρόσφατα ορίσθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία και επαίνους.
Επιπλέον πληροφορίες
http://www.guardian.co.uk/education/2008/dec/31/new-years-honours-computing
http://en.wikipedia.org/wiki/Wendy_Hall
http://users.ecs.soton.ac.uk/wh/index.php
Πληροφορίες για το ποιος είναι ο Sir Timothy Berners-Lee OM, KBE, FRS, FREng, FRSA μπορείτε να βρείτε:
- στα αγγλικά πατήστε εδώ
- στα ελληνικά πατήστε εδώ , πηγή-απόσπασμα από το βιβλίο: Tim Berners-Lee, Wendy Hall, James Hendler, Nigel Shadbolt, Daniel J. Weitzner (2007), "Το πλαίσιο της επιστήμης του Web", Μετάφραση Μ. Βαφόπουλος, εκδόσεις hyperconsult, ISBN 978-960-930361-3.
Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το http://tech.pathfinder.gr/websci09