Εδώ και μερικές ημέρες είμαι ένας πανευτυχής κάτοχος ενός Asus eee. Για όσους δεν ξέρετε, είναι ένα από εκείνα τα μικρούλικα laptops που καμιά φορά πέφτουμε πάνω τους κατά την περιήγησή μας στο internet. Μικρό και φτηνό, ήταν σχεδόν επιλογή-μονόδρομος αφού δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα για αγορά κάποιου κανονικού φορητού υπολογιστή και η μούρλια μου με το μέγεθος έφτανε την παράνοια.
Πραγματικά λυπόμουν τους φίλους με την τσάντα με το laptop περασμένη στον ώμο τους, που περιείχε το φορητό υπέρ-μηχάνημα μαζί με την τροφοδοσία του.
Μην έχοντας λοιπόν την ανάγκη για παραπάνω κουβάλημα αλλά και έγνοια (μερικοί κουβαλάνε μηχανήματα πολλών εκατοντάδων ευρώ) κατέληξα σε αυτό το «θαυματάκι»
Το θέμα με τα μικρά και προσιτά Laptops, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με το πρόγραμμα One Laptop Per Child ή ποιο σύντομα OLPC. Αυτό το εγχείρημα στοχεύει στην δημιουργία ενός υπολογιστή όπου θα χρησιμοποιηθεί στην μόρφωση των παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο υπολογιστής σχεδιάστηκε να είναι οικονομικός, ανθεκτικός και φιλικός σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, υψηλή υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Εκεί λοιπόν μπήκε το πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία ενός νέου τύπου υπολογιστή. Οσο για το OLPC, επισκεφθείτε την σελίδα http://olpc.com
Μέχρι πριν από 1 χρόνο, τα laptops χαρακτηρίζονταν από την αντίστροφη αναλογία τιμής και μεγέθους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξή μου όταν είδα την αστρονομική τιμή ενός μικρού υπερφορητού υπολογιστή της Fujitsu-Siemens τα περασμένα Χριστούγεννα στο Public της Αθήνας. Επίσης η Apple είχε είδη στην αγορά και μόστραρε τα Mac-Mini όπου αν και desktop ήταν πολύ μικρά και πανάκριβα. Η λίστα από εταιρίες και ακριβά μηχανήματα δεν έχει τέλος.
Αυτό συνέβαινε κυρίως διότι οι εταιρίες προόριζαν τα super-mini συστήματά τους σε ένα κοινό που απαρτίζεται από επαγγελματίες που μετακινούνται συχνά και θέλουν το γραφείο τους παντού παρά σε μαθητές-φοιτητές ή τον μέσο χρήστη. Αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο και στον χαρακτήρα των μηχανημάτων αυτών, αφού είχαν εκτεταμένη λειτουργικότητα σε θέματα ασύρματης δικτύωσης μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) και άλλα τέτοια εξεζητημένα συστήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του OLPC XO και την αρχή της πιλοτικής του εφαρμογής σε κάποια χωριά της Αφρικής και της Ασίας, η Google σε συνεργασία με την Everex έφεραν στο φως το Cloudbook. Έναν μικρό και φτηνό φορητό υπολογιστή ο οποίος είχε την ίδια βασική λειτουργικότητα ενός υπολογιστή αλλά με μειωμένα χαρακτηριστικά και -κατ' επέκταση- διαστάσεις και λειτουργικότητα. Κύριος στόχος αυτής της κατασκευής ήταν οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις. Μετά από μερικούς μήνες παρουσιάζει και η Asus το μοντέλο eee pc 700.
Οι προθέσεις για τις δύο εταιρίες φυσικά είναι προφανείς: η οικειοποίηση του μοτίβου του φτηνού φορητού υπολογιστή αλλά και η εμποριοποίησή του με τελικό αποδέκτη τους μέσους χρήστες αλλά με ιδιαίτερο βάρος σε μαθητές και φοιτητές.
Δεν είναι τυχαίο ότι το promotion του eee pc δείχνει την χρήση του υπολογιστή από παιδιά.
Παρόλα αυτά και μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτών των υπολογιστών, με την ανάλογη επιτυχία ή αποτυχία, αρχίζει σιγά-σιγά η μάχη για το ποιος από αυτούς τους υπολογιστές θα μπει στις τάξεις και τα αμφιθέατρα. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες φέρνουν στο φως τις... μικρές τους ναυαρχίδες έτοιμες να ριχτούν στην εμπορική αρένα της νέας υποκατηγορίας φορητών υπολογιστών χαμηλού κόστους.
Άραγε θα επιτευχθεί αυτό που λέμε «ένας υπολογιστής ανά φοιτητή/μαθητή»; Οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες με τα νέα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι μετά από έναν χρόνο σχεδόν, θα υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα, που θα είναι ποιο εύκολη η απόκτηση παρά η επιλογή τους.
Θεωρητικά, ο καθένας από εμάς θα έχει την δυνατότητα απόκτησης ενός laptop.
Το επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η κίνηση θα λύσει την ανισότητα στην πρόσβαση της πληροφορίας ή πρόκειται για καινούρια τάση στην ψηφιακή ζωή μας;