Γράφει ο Αλέξανδρος Γερασίμου :
Είναι μερικά βιβλία που σε προϊδεάζουν θετικά από όποια πλευρά και αν το δεις. Ίσως σημαντικό ρόλο να παίζει το εξώφυλλο, ακόμα πιο σημαντικό ο τίτλος, σημαντικότερος λόγος βέβαια όλων είναι σαφώς το περιεχόμενο που αφορά την ουσία και την κατάληξη του όλου πράγματος. Ε λοιπόν εδώ υπάρχει και ουσία και κατάληξη, δείχνοντας πως τα πράγματα πρέπει να ξεκινάνε από κάπου και να πηγαίνουν σίγουρα κάπου αλλού αλλιώς μένουν παγιωμένα σε μια κατάσταση, δεν βαδίζουν και μοιραία, δεν εξελίσσονται.
Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με προσπάθειες που σχετίζονται και έχουν να κάνουν με αυτό που αποκαλούμε «παράδοση». Εκεί εντάσσεται η εξαιρετική εργασία του Δημήτρη Β. Κοφτερού, ενός σημαντικού μουσικού που μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του μέσα από τη μουσική του, τη διδασκαλία του σαντουριού αλλά και τη συγγραφή μουσικών βιβλίων. Εδώ διαβάζουμε μια εργασία που αποτυπώθηκε και τυπώθηκε σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις "Αιολίδα" (εκδόσεις της Λέσβου) που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Μυτιληνιό Σαντούρι». Μια φροντισμένη έκδοση «μοιρασμένη» σε οκτώ κεφάλαια που περιλαμβάνουν μια πρώτη γνωριμία με το σαντούρι, την ιστορική εξέλιξη του οργάνου, το πώς αυτό υπήρχε και αναπτύχθηκε στη Λέσβο, τις μουσικές του νησιού αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα και σημειώσεις που αξίζει να κρατήσετε.
Επίσης η έκδοση αυτή συνοδεύεται από ένα cd το οποίο περιλαμβάνει δεκατρείς μουσικές ενότητες ήτοι δεκατρία παραδοσιακά θέματα τα οποία προέρχονται από διάφορες γωνίες της Λέσβου. Έτσι ακούμε μελωδίες από τους ήχους του σαντουριού του Δημήτρη Κοφτερού από παραδοσιακούς σκοπούς όπως «Τα Ξύλα, του δρόμου, ή συρτό», «Παλιός Καρσιλαμάς», «Αϊβαλιώτικο, Ζεϊμπέκικο», «Γεραγώτικο ή Μανταμαδιώτικο συρτό», «Μυτιληνιός Καρσιλαμάς», «Τενέδιο συρτό», «Βρακάδικο βαρύ ή Φωκιανός ζεϊμπέκικος», «Χασάπικο πολίτικο» και άλλα.
Η έκδοση ενός βιβλίου είναι κάτι που μπορεί να κρατηθεί για πάντα στην επικαιρότητα όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτή είναι η μαγεία του, η ομορφιά του, η γοητεία του αν θέλετε. Όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες προσπάθειες που αποτελούν δικαιωματικά τη συνέχεια των παλαιότερων ε τότε νομίζω πως δίκαια παραδίδεται (εξ' ου και η λέξη παράδοση) το συγκεκριμένο πόνημα τόσο στην τωρινή όσο και στην επόμενη γενιά. Ασχετα αν ασχολούνται ή όχι οι άνθρωποι με την παραδοσιακή μουσική ως μουσικοί -ως οργανοπαίκτες δηλαδή-, ως ακροατές ή «παρατηρητές» των πολιτιστικών και πολιτισμικών εξελίξεων. Σίγουρα αποτελούν κοινωνοί του όλου πράγματος μιας και εκεί δραστηριοποιούνται, ζουν, εργάζονται και αφουγκράζονται -και- τα μουσικά στοιχεία του τόπου τους. Ειδικά σε κάποια κεφαλοχώρια (αλλά και μικρότερα χωριά) του νομού Λέσβου όπως η Αγιάσος, το Πλωμάρι, ο Μπορός ή Νεοχώρι (τόπος καταγωγής του συγγραφέα) η μουσική προάγεται και ανθίζει σε καθημερινή βάση και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των ισχυρών δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ των κατοίκων ακόμα και σε παιδαγωγικό επίπεδο ή με τη μορφή εκδηλώσεων (πανηγύρια, κάλαντα, γιορτές όπως π.χ η γιορτή του κάστανου, καρναβάλια κ.α.). Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο μυσταγωγικό όργανο της Ανατολής αποτελεί ένα από τα κύρια όργανα εκμάθησης αλλά και ένα πολύτιμο «εργαλείο» συναυλιακής χρήσης στις εκδηλώσεις ολόκληρης της Λέσβου.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σοβαρή λαογραφική μελέτη που ναι μεν «χωράει» μόλις σε 63 σελίδες εντούτοις αποτελεί μια θαυμάσια καταγραφή ολόκληρης της ιστορίας του σαντουριού στη Λέσβου με τη σύγχρονη μουσική και κοινωνική ματιά αν θέλετε ενός ανθρώπου που ζει και εργάζεται κοντά στα νέα παιδιά που ζουν στα μικρά η μεγάλα χωριά του τόπου και αποτελούν συνέχεια της ίδιας της (φυσικά και της μουσικής) κοινωνίας. Ένα βιβλίο με παραδοσιακούς σκοπούς που πετυχαίνει το ...σκοπό του και πηγαίνει παρακάτω...
Tίτλος: Μυτιληνιό Σαντούρι
Συγγραφέας: Δημήτρης Κοφτερός
Σελίδες: 64
Εκδότης: Αιολίδα
Περιέχει CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου
Link στη σελίδα του video