Σίγουρα όσοι από μας φύγαμε από τον τόπο μας για οποιοδήποτε λόγο, αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες... Μεταξύ αυτών, είναι και οι τοπικοί ιδιωματισμοί της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε! Πόσες φορές σε συζητήσεις μας με ντόπιους ανθρώπους, δεν ψιθυρίσαμε τη φράση: "Μα καλά, τί λέει τώρα?"
Σκόπιμο θα ήταν λοιπόν, -και αφού η ποικιλομορφία μας χαρακτηρίζει -, ο καθένας μας να γράψει λέξεις - φράσεις που χρησιμοποιούνται στα "δικά του λημέρια"!!! Καλό θα ήταν ακόμη, να λέμε και από ποια περιοχή είναι ο κάθε ιδιωματισμός, ώστε να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα επί του θέματος!
Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα!!! Άλλωστε, απώτερος στόχος μας είναι όχι απλά η δημιουργία ενός λεξικού τοπικών ιδιωματισμών, αλλά η έκδοσή του!!
αντιμένω = περιμένω
νέφαλο = σύννεφο
ντουχιουντισμένος = αυτός που βρίσκεται σε περισυλλογή
οφτό = κρέας ψημένο στη φωτιά
χαϊνης = αντάρτης, φυγόδικος αλλά για επαναστατικούς λόγους
αγρικώ ή γρικώ = ακούω, αφουγκράζομαι με προσοχή-καταλαβαίνω, αισθάνομαι
γρόθος = μαλάκ@ς
άμα είναι να κάτσω να τα γράψω όλα όσα λέμε στην Κρήτη... θα γεράσω χαχαχαχαχα
Το μινάρω το έχω ακούσει στην Κέρκυρα. Είχα ακούσει κ άλλα ακαταλαβίστικα, αλλά δε τα θυμάμαι
Επίσης, κάτι που το λένε εκεί και δεν είναι τόσο πολύ ιδιωματισμός, το "αγάπη μου". Δεν το εννοούν όπως το εννοούμε εμείς. Λένε δηλαδή, π.χ. "Έλα Γιώργο, αγάπη μου". Είναι κάτι σαν ένδειξη συμπάθειας.
Στην Πιερία οι γιαγιάδες λένε το γιαβρί μου=παιδί μου.
Κάτι αντίστοιχο με το "αγάπη μου", εδώ στη Μυτιλήνη έχουν το "μωρό μου" ή "μωρέλι μου"... Περιττό να σας περιγράψω τις αντιδράσεις όλων μας με το που πρωτοήρθαμε στο νησί...
Μια φράση που λέει η γιαγιά μου για να περιγράψει τον καιρό όταν έχει πολύ κρύο, είναι "Ξυρίζει παπάδες"!!
Γιατί ή πως βγήκε η φράση αυτή, μη ρωτήσετε δεν ξέρω... Φαντάζομαι όμως ότι θα έχει ενδιαφέρον να μάθω...
Εμ σορρυ μια διευκρινιση δεν ειναι "μωρελι μου" ειναι "μωρελι'μ " ....ως παλια...ευχαριστω επισης εχουμε και το φραπελι! γενικα ολα μπορουν να παν προς το -ελι
Χαλκιδικιωτικα pixie! ντιπ για ντιπ....ξικις......κι αλλα