Η Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ήταν μια ημέρα ιδιαίτερη και πολύ φορτισμένη συναισθηματικά για όλο το προσωπικό του Cretaquarium Θαλασσόκοσμος! Ο λόγος ήταν η απελευθέρωση μιας χελώνας Caretta-caretta η οποία αφού δέχθηκε την φροντίδα από το επιστημονικό προσωπικό του ενυδρείου, επανήλθε στο φυσικό της περιβάλλον. Η χελώνα παρέμεινε στους χώρους του ενυδρείου για ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών ώστε να μπορέσει να αναρρώσει πλήρως από τα τραύματα της.
Στην παραλία της απελευθέρωσης από νωρίς είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ομαλά. Δύτες από το ενυδρείο αλλά και το φουσκωτό σκάφος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είχαν την εποπτεία του θαλάσσιου χώρου έτοιμοι να επέμβουν αν χρειαστεί.
Μαθητές όλων των ηλικιών είχαν λάβει θέση στην παραλία έτοιμοι να ζήσουν την μοναδική εμπειρία της απελευθέρωσης. Εκεί ενημερώθηκαν από το προσωπικό του ενυδρείου αλλά και από τον σύλλογο προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, για την θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta καθώς και για την σημασία ενός καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος για τους «κατοίκους» της θάλασσας αλλά και για τον άνθρωπο.
Λίγες στιγμές μετά την άφιξη της χελώνας στους χώρους του Cretaquarium, όπου και την δέχθηκε το επιστημονικό επιτελείο του Ενυδρείου, ταλαιπωρημένη και βασανισμένη...
Λίγο μετά της 11 το πρωί έφτασε στο χώρο, συνοδεία επιστημόνων του ενυδρείου, η χελώνα.
Σε περιπτώσεις διασώσεων οι χελώνες «βαφτίζονται». Νονός της χελώνας μας σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης, κύριος Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος και έδωσε το όνομα «Αριάδνη» σε αυτή. «Όπως η Αριάδνη με τον μίτο της βρήκε τον δρόμο της προς την ελευθερία, έτσι και η χελώνας μας σήμερα βρίσκει τον δρόμο προς το φυσικό της περιβάλλον, χάρη στην μεγάλη προσπάθεια των επιστημόνων του ενυδρείου » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσόκας.
Οι επιστήμονες άφησαν την χελώνα στην παραλία και η αγωνία όλων άγγιξε τα ύψη. Μετά το αρχικό σάστισμα της, με σταθερές κινήσεις η «Αριάδνη» άρχισε σιγά σιγά να κινείται προς την θάλασσα. Στη συνέχεια με γρήγορα και δυνατά χτυπήματα των πτερυγίων της απομακρύνθηκε από την παραλία σκορπώντας τον ενθουσιασμό σε όλους του παραβρισκόμενους, ιδίως τους μικρούς!
Μετά απο παραμονή 15 μηνών στους χώρους του Cretaquarium, πιο δυνατή και χαρωπή
Η ιστορία της «Αριάδνης», έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη για τον σεβασμό της θαλάσσιας ζωής. Ταυτόχρονα μας παροτρύνει για δράσεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Τα χαμόγελα και τα χειροκροτήματα των μικρών παιδιών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους μάς.
Η περιπέτεια της Αριάδνης
18 Αυγούστου 2007. Σάββατο μεσάνυχτα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενημερώνει το Ενυδρείο Κρήτης ότι μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta σοβαρά τραυματισμένη βρίσκεται σε ένα χώρο του Λιμεναρχείου! Αμέσως καταφθάνει η θαλάσσια βιολόγος Κ. Σιακαβάρα, συνεργάτης του Ενυδρείου, που διαπιστώνει ότι το ζώο έφερε ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι (πιθανόν από προπέλα σκάφους), που μάλιστα ήταν και κάποιων ημερών, αφού στην περιοχή του τραύματος είχαν αναπτυχθεί φύκη που απαντώνται σε ρυπασμένες περιοχές. Πράγματι οι λιμενικοί αναφέρουν, ότι η χελώνα κολυμπούσε αδύναμα για μέρες στο χώρο του λιμανιού του Ηρακλείου, την έβλεπαν κατά διαστήματα διάφοροι ιδιοκτήτες σκαφών ώσπου τελικά κάποιος σκέφθηκε να την πλησιάσει και να την βγάλει από το νερό, γιατί ήταν θέμα χρόνου το ζώο να δεχθεί και άλλο χτύπημα από προπέλα στο πολυσύχναστο λιμάνι μας. Η επέμβασή του αποδείχθηκε σωτήρια!
Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Η χελώνα συνοδεία των επιστημόνων του Cretaqaquarium φθάνει στην παραλία.
Αποφασίζουμε να μεταφέρουμε το ζώο στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου. Η επιχείρηση είναι δύσκολη, το ζώο μεγάλο (μήκος καβουκιού...), τρομοκρατημένο, η αναπνοή του έντονη και βαριά. Στη δεξαμενή του ενυδρείου όπου τοποθετείται μετά το ταξίδι της χαλαρώνει και ηρεμεί. Έτσι ξεκινά ο αγώνας περίθαλψης και αποκατάστασης. Το επιστημονικό προσωπικό του ενυδρείου με επικεφαλής την υπεύθυνη του τμήματος ενυδρειολογείας, κ. Ασπασία Στεριώτη και τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Πολυχρόνη Νικηφοράκη είχαν ήδη αποκτήσει εμπειρία και γνώσεις για τη διαχείριση και αποκατάσταση θαλάσσιων χελωνών, αφού είχαν περιθάλψει με επιτυχία και άλλες τραυματισμένες χελώνες. Το πρόγραμμα θεραπείας περιλάμβανε καθαρισμό και παρακολούθηση του τραύματος, ορούς και φάρμακα αλλά και κατάλληλη δίαιτα με μύδια και ψάρια. Έτσι, μετά από πολλούς μήνες το τραύμα στο κρανίο επουλώθηκε και η χελώνα βρήκε τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Έμαθε τους ανθρώπους που την ταΐζανε και ήταν πολύ φιλική σε όποιον την πλησίαζε.
Ο δρόμος προς τη θάλασσα πλέον ανοιχτός... ένα νέο περιβάλλον, ένα αρχικό σάστισμα... "Φτου ξελευθερία!" ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Αριάδνη!
Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008, μετά από παραμονή 15 μηνών στους χώρους περίθαλψης του ενυδρείου Κρήτης, και αφού μαρκαρίστηκε με την ειδική γι' αυτές τις περιστάσεις μάρκα, η χελώνα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο, παρά την θλίψη που θα προκαλέσει ο αποχωρισμός στους ανθρώπους που την φρόντιζαν καθημερινά.
Η ιστορία της χελώνας Caretta-caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη για τον σεβασμό της θαλάσσιας ζωής. Ταυτόχρονα μας παροτρύνει για δράσεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά ώστε ο παραπάνω στόχος να στεφθεί με επιτυχία.
Το παρόν κείμενο αποτελεί Δελτίο Τύπου του Ενυδρείου Κρήτης "CretAquarium-Θαλασσόκοσμος" και οι φωτογραφίες προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο, αποτελώντας ιδιοκτησία του φορέα. Ευχαριστούμε ως MyAegean θερμά τους υπευθύνους για την συνεργασία τους!