Γράφει η Γεωργία Πατέρα:
H αστικοποίηση είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη των κοινωνιών μας, αλλά ένα από τα παράπλευρα αποτελέσματά της είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι οι πράσινες υποδομές: δεντροφυτεύεις, πράσινες οροφές και πράσινοι τοίχοι είναι ευρέως διαδεδομένες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη, και φαίνεται να βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μια αστική περιοχή. Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο λογισμικό, το i- Tree Eco, ώστε να συγκριθεί η βελτίωση της ατμοσφαιρικής ποιότητας από τους διαφορετικούς τύπους πράσινων υποδομών για μια περιοχή της Μελβούρνης, Αυστραλία..
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αυστραλία προέρχεται από τα οχήματα, την καύση ξύλου για την θέρμανση, την μεταφορά σκόνης μέσω των καταιγίδων, την παραγωγή ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων, τις βιομηχανικές εκπομπές και τις πυρκαγιές. Παρόλο που η Αυστραλία έχει ένα χαμηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης συγκριτικά με άλλες χώρες, έχει περίπου 3,000 πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτής.
Το λογισμικό i- Tree Eco, εκτιμά την ποσότητα της ρύπανσης που έχει αφαιρεθεί από τα αστικά δάση, υπολογίζει την βελτίωση της ποιότητας του αέρα που επιτυγχάνεται από τα διαφορετικά είδη δέντρων και αξιολογεί υπηρεσίες του οικοσυστήματος που παρέχονται από αστικά δάση. Το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση της βιομηχανικής περιοχής του Μπρούκλιν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2013. Η περιοχή μελέτης ήταν ένα κομμάτι 40.000 τ.μ. της βιομηχανικής περιοχής του Μπρούκλιν της Αυστραλίας και η περίοδος αναφοράς είναι το έτος 2013. Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τα δέντρα σε 88 οικοπέδων εντός της περιοχής (όπως τύπος δέντρου και απόσταση δέντρου-κτιρίων) τα οποία κατόπιν κωδικοποιήθηκαν μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)se υψηλή ανάλυση.
Πηγή:
Jayasooriya, V.M. et al (2018) Green infrastructure practices for improvement of urban air quality. Urban Forestry & Urban Greening, 21, 34-47
Διαθέσιμο από:
Το μοντέλο χρησιμοποίησε κλιματολογικά δεδομένα όπως ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία σημείου δρόσου, ατμοσφαιρική πίεση, μέση βροχόπτωση και νεφοκάλυψη. Η εκτίμηση του μοντέλου έδειξε πως τα υπάρχοντα δέντρα στον βιομηχανικό χώρο του Μπρούκλιν αφαιρούν ετησίως από την ατμόσφαιρα 68 kg NO2, 22 kg SO2, 225 kg μικροσωματιδίων PM-10, 9 kg CO, 7 kg μικροσωματιδίων PM 2.5 και 246 kg O3. Στη συνέχεια υπολογίστηκε μέσω του προγράμματος ποιο είδος πράσινων υποδομών θα είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην ατμοσφαιρική ποιότητα της περιοχής, και βρέθηκε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα είχε το πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους περισσότερους ρυπαντές (Διάγραμμα).
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (Robert Lynch)