Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου (www.medievalfestival.gr) συνεχίζεται και φέτος για 15η χρονιά ενισχύοντας το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν του τόπου. Το 2022 είναι επετειακή χρονιά για τη Ρόδο και τα γύρω νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από την Β’ Μεγάλη Πολιορκία τους από τους Οθωμανούς. Η επίθεση άρχισε την 1η Αυγούστου του 1522 και ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, με συνθηκολόγηση που έγινε μεταξύ του Σουλτάνου και του Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη. Η πόλη της Ρόδου παραδόθηκε στους εχθρούς τον Ιανουάριο του 1523 και το Τάγμα αποχώρησε, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία των νησιών μας, που ανέτρεψε το κοινωνικό status quo και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Με τις επικρατούσες συνθήκες να μας κάνουν να νιώθουμε ότι περιβαλλόμαστε από ένα πρωτόγνωρο μοτίβο απ`ό,τι μέχρι σήμερα, με διεθνείς εξελίξεις που εμπεριέχουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα αλλά και τη χώρα μας ειδικότερα και σε σχέση με τη γειτονική μας Τουρκία, με διχασμένους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον COVID-19, με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις θρησκευτικού κινήτρου όπως αυτή στη Βιέννη, διαρκείς μαρτυρίες για φαινόμενα ασυδοσίας και αυθαιρεσίες κρατικών λειτουργών ή δυνάμεων καταστολής, αλλά και αυξανόμενα περιστατικά βίας κάθε μορφής, η φετινή Διεθνής Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μοιάζει αφορμή πιο αναγκαία από ποτέ για να αναλογιστούμε την αδιασάλευτη παρακαταθήκη που έχουμε.
Γράφει η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
Οι πατριαρχικές κοινωνίες χαρακτηρίζονται από τη δομική βία. Πρόκειται για βία χωρίς σαφή δράστη, ενσωματωμένη και εγγενή στη δομή μιας κοινωνίας. Συνθετικά συστατικά της είναι γενικά η εξουσία και η ανισότητα. Η δομική βία έχει συχνά ως στόχο τις γυναίκες και συντηρείται μέσω της κοινωνικοποίησης των φύλων, της δημιουργίας έμφυλων προκαταλήψεων και της συνεχούς απειλής βίας, παράγοντες οι οποίοι συνολικά θέτουν τις γυναίκες σε κατώτερη θέση και επηρεάζουν τις ενέργειές τους σε όλα τα επίπεδα. Η δομική βία νοείται ως κοινωνική εκμετάλλευση και άνιση εξουσία (και, κατ' επέκταση, άνισες ευκαιρίες στη ζωή), στοιχεία τα οποία εντάσσονται στην κυρίαρχη κοινωνική τάξη.
H αστικοποίηση είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη των κοινωνιών μας, αλλά ένα από τα παράπλευρα αποτελέσματά της είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι οι πράσινες υποδομές: δεντροφυτεύεις, πράσινες οροφές και πράσινοι τοίχοι είναι ευρέως διαδεδομένες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη, και φαίνεται να βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μια αστική περιοχή. Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο λογισμικό, το i- Tree Eco, ώστε να συγκριθεί η βελτίωση της ατμοσφαιρικής ποιότητας από τους διαφορετικούς τύπους πράσινων υποδομών για μια περιοχή της Μελβούρνης, Αυστραλία..
Γράφει η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
Τους δύο τελευταίους αιώνες, εκτός της ζωγραφικής, και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, η Φωτογραφία, προτείνουν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για να οπτικοποιηθεί το φανταστικό.[1] Παραδοσιακά το παραμύθι και η αλληγορία ήταν το κύριο είδος όπου έβρισκε έκφραση η φαντασία. Ειδικότερα φωτογράφοι, των οποίων το έργο βασίζεται ακριβώς στο φανταστικό, χρησιμοποιούν το κοστούμι και τη μεταμφίεση. Τα τελευταία ως γνωστόν συντελούν στη δημιουργία φανταστικών συσχετίσεων, προκειμένου να κατασκευάσουν φανταστικές φωτογραφικές ιστορίες, στις οποίες τα ενδύματα μόδας αποτελούν σημαίνοντα χαρακτήρων. Με τον τρόπο αυτόν η μόδα, στον βαθμό φυσικά που υποδηλώνει οικειότητα και συγγένεια με την πραγματικότητα, μετατρέπεται σε αναπόσπαστο στοιχείο του έργου τους.
8η πλέον χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, όπου από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός Εποχής». Υπέροχα σημεία της Σύρου αποκτούν κινηματογραφικό αέρα, με back-to-back ντράιβ-ιν για δύο ημέρες στην Ντελαγκράτσια στην Ποσειδωνία, πρωτότυπες περφόρμανς στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά, αλλά και μία λαμπερή έναρξη στο θερινό Παλλάς στην Ερμούπολη.
Οι Πανελλήνιες δεν χωρίζουν τους ανθρώπους σε ικανούς και μη. Οι βάσεις, υψηλές ή χαμηλές δεν κατατάσσουν τα παιδιά σε ικανά και μη. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη αλήθεια στην επίδοση ενός νέου ανθρώπου σε μια διαγωνιστική διαδικασία, σε σημαντικό βαθμό μηχανιστική, που να μας λέει κάτι καταληκτικό για την αξία του και για το τί είναι ικανός να πετύχει στη ζωή του. Γενικά, δεν υπάρχει καμία αξιολογική μέθοδος ικανή να αναγνώσει και να αναγνωρίσει το εν δυνάμει των ποιοτήτων που κουβαλάνε τα νέα παιδιά.
Μια συνταγή πολύ αγαπημένη από τα παιδικά μου χρόνια, που πρωταγωνιστούσε σε οικογενειακά και όχι μόνο τραπέζια, είναι το παστίτσιο! Όχι όμως οποιοδήποτε παστίτσιο, αλλά το παστίτσιο της μαμάς μου... Της ζήτησα, λοιπόν, τη συνταγή για να το φτιάχνω όπως εκείνη και ιδού το αποτέλεσμα!
Αν σου αρέσουν τα γεμιστά, αλλά αναζητάς μια πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω πρόταση. Οι σταφίδες προσφέρουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, με επιρροές από ανατολίτικη κουζίνα, με μια γλυκόξινη αίσθηση. Η διαδικασία είναι απλή, χωρίς να διαφέρει ιδιαίτερα από την κλασική συνταγή.
Στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια παράγονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι οικοδομικών αποβλήτων ετησίως, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διαχείριση των αποβλήτων αυτών. Η πλειοψηφία των αποβλήτων ανήκει σε πόρους που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ώστε να μειωθεί η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Το παρόν άρθρο μελετά τη διαχείριση και την επεξεργασία για επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων.
Το παρόν άρθρο αναλύει την επιρροή που έχουν πάνω στις αλλαγές των πληθυσμών των πουλιών τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι Ειδικές Προστατευόμενες Περιοχές και το Παράρτημα Ι της Οδηγίας των Πουλιών. Τα δεδομένα για την περίοδο 1981-2012 σε Ευρωπαϊκή κλίμακα έδειξαν ότι οι πληθυσμοί των ειδών ευνοούνται όσο αυξάνονται οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα με μεγαλύτερο αντίκτυπο στα είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας των Πουλιών. Αποδεικνύεται όμως επίσης, ότι μέσω αυτών των πρακτικών, ενώ η μείωση των πληθυσμών των αγροτικών ειδών είναι πιο σπάνια, δεν φαίνεται να αποτελεί ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αντιστρέψει εντελώς την κατάσταση καθώς τα είδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την εντατικοποίηση της γεωργίας.
Σε όλους αρέσει κάποιο είδος μουσικής, κάποιος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια ή κάποια μπάντα. Τι γίνεται όμως όταν η κολλητή σου ή ο κολλητός σου παρακολουθεί πιστά μια μπάντα και συγκεκριμένα ένα boyband και εσύ όχι; Ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσεις; Και γενικότερα πόσο επηρεάζεσαι από αυτό ή γενικότερα πώς επηρεάζεται η σχέση με την κολλητή σου ή τον κολλητό σου;
Ή όπως τη λέει ο Georges St Pierre, μακαρονάδα με σάλτσα κρέατος. Τη συνταγή βρήκα σε καναδικό site με συνταγές, μετά από παρακολούθηση του Takedown: The DNA of GSP.
Το παρόν κείμενο παρουσιάζει την αξιολόγηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών τροφοληψίας για τα πτωματοφάγα πτηνά στην Ισπανία. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν τα οφέλη που προέκυψαν από αυτή την πρωτοποριακή κίνηση. Το δίκτυο αυτό είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στο τομέα της διατήρησης και προστασίας της Βιοποικιλότητας καθώς καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του δικτύου στην μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Κίνα δίνει το παράδειγμα μιας ευέλικτης και κοινά ωφέλιμης συνεργασίας κράτους και αγροτών. Παρέχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το θεσμικό πλαίσιο στις τοπικές ανάγκες, δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθεί αχρησιμοποίητη γη τόσο με περιβαλλοντικά όσο και με οικονομικά οφέλη. Το παρόν κείμενο δείχνει τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης, αναδεικνύοντας πως οι κάτοικοι έχουν προσαρμοστεί στους κινδύνους και τις προοπτικές των δασών αυτών, καθώς και τις συνέπειες στα αγροτικά εισοδήματα και τα τοπία.