Ή όπως τη λέει ο Georges St Pierre, μακαρονάδα με σάλτσα κρέατος.
Τη συνταγή βρήκα σε καναδικό site με συνταγές, μετά από παρακολούθηση του Takedown: The DNA of GSP.
Θα χρειαστεί να πλύνουμε (γιατί είμαστε και φοιτητικό site, πρέπει να τα προβλέπουμε αυτά): Μια μεγάλη κατσαρόλα για τα μακαρόνια, μία μικρή κατσαρόλα ή μεγάλο μπρίκι για τις ντομάτες, ένα σουρωτήρι, και ένα ζευγάρι γυαλάκια κολυμβητηρίου που θα φορέσουμε για να κόψουμε το κρεμμύδι.
Υλικά (για δύο καλοφαγάδες):
- 500g πασάτα ντομάτας (passata di pomodoro)
- Μισή κουταλιά του γλυκού πιπέρι μαύρο
- Μία κουταλιά του γλυκού αλάτι
- Δύο κουταλιές του γλυκού ρίγανη
- Ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 350g κιμάς βοδινός
- 500g μακαρόνια (προτείνω σπαγγέτι 6)
- Δύο κουταλιές του γλυκού αλάτι
- Ελαιόλαδο, αν δεν έχουμε αντικολλητικό σκεύος
Αν μαγειρεύουμε για τέσσερα άτομα, μπορούμε να βάλουμε 500g πασάτα και 500g ψιλοκομμένη ντομάτα.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα χέρια μας.
Ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας, που ιδανικά πρέπει να σιγοβράσει για μία ώρα. Βάζουμε την πασάτα, δύο κουταλιές ρίγανη, μία κουταλιά αλάτι, και μισή κουταλιά πιπέρι σε μικρό αντικολλητικό σκεύος, ανακατεύουμε, καπακώνουμε, και αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για ανάμιση λεπτό, και μετά κατεβάζουμε το μάτι στην πιο μικρή σκάλα, και το αφήνουμε να σιγοβράζει εκεί. Δεν το έχω κάνει σε μη-αντικολλητικό σκεύος, όσοι το κάνετε προσέξτε μην αρχίσει και καίγεται ο πάτος.
Όσο σιγοβράζει η σάλτσα μας, βάζουμε τον κιμά να ξεπαγώνει σε φούρνο μικροκυμάτων, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά στη μεγάλη κατσαρόλα και ξεκινάμε να τα τσιγαρίζουμε, με το μάτι στο 4, αν μιλάμε για μάτι με 6 σκάλες. Καταλαβαίνουμε ότι τα κρεμμύδια είναι έτοιμα επειδή γίνονται διάφανα· τότε προσθέτουμε τον κιμά. Πλένουμε τα χέρια μας και την κουτάλα, επειδή μέχρι τώρα δουλεύαμε με ωμό κιμά και καραδοκούν μικρόβια. Συνεχίζουμε να τα τσιγαρίζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς.
Αδειάζουμε τον κιμά με τα λαχανικά σε ένα πιάτο, καλά-καλά, να μη μείνουν υπολείμματα στην κατσαρόλα. Μετά τη γεμίζουμε με νερό και δύο κουταλιές αλάτι, τη βάζουμε πάνω στο μάτι, και το γυρνάμε στο τέρμα. Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω στην κατσαρόλα, και σουρώνουμε τον κιμά για να πάνε οι μυρωδιές μέσα στο νερό που θα βράσουμε τα μακαρόνια (μαγκιά, ε;). Μόλις ξεκινήσει να βράζει, βάζουμε τα μακαρόνια για όσο λέει η συσκευασία. Προσωπικά, αφήνω τον κιμά με το σουρωτήρι πάνω στην κατσαρόλα, για να παραμείνει ζεστός.
Την ώρα που είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τα μακαρόνια, αδειάζουμε τον κιμά μέσα στη ντομάτα που σιγοβράζει, και σβήνουμε και τα δύο μάτια. Ανακατεύουμε καλά τον κιμά με τη ντομάτα, και σουρώνουμε τα μακαρόνια.
Σερβίρουμε σε δύο βαθιά πιάτα.
Πλένουμε τα χέρια μας, τρώμε, και πλένουμε τα χέρια μας.
Παραλλαγές της ίδιας συνταγής:
Αντί για βοδινό κιμά, βάζουμε ψιλοκομμένο καρότο και κιμά σόγιας. Δεν ξεχνάμε να προσευχηθούμε, η νηστεία από μόνη της δεν οδηγεί στον παράδεισο.
Αντί για σπαγγέτι, βάζουμε κοραλάκι· αφενός επειδή μας αρέσουν τα σαρδάμ που γίνονται με τη λέξη, αφετέρου επειδή το σχήμα του ζυμαρικού μαζεύει καλύτερα τον κιμά.
Αντί για σπαγγέτι, βάζουμε ό,τι ζυμαρικό μας έχει μείνει στο ντουλάπι, επειδή είναι 25 του μήνα και δεν έχουμε λεφτά. Μετράει και το κριθαράκι. Δε μετράνε τα Cheerios.
Αντί για δύο βαθιά πιάτα, ξεπλένουμε ξανά την κατσαρόλα, και σερβίρουμε εκεί. Προσοχή να μην καείτε όμως.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Γίνεται να σερβίρουμε στη μεγάλη ή τη μικρή κατσαρόλα, όχι όμως στο σουρωτήρι!!
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΔΕ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ, ΚΑΙ ΤΑ CHEERIOS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
______
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (RitaE), (JanVasek)