Αν σου αρέσουν τα γεμιστά, αλλά αναζητάς μια πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω πρόταση. Οι σταφίδες προσφέρουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, με επιρροές από ανατολίτικη κουζίνα, με μια γλυκόξινη αίσθηση. Η διαδικασία είναι απλή, χωρίς να διαφέρει ιδιαίτερα από την κλασική συνταγή.
Υλικά:
- 4 τομάτες
- 4 πιπεριές
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μαϊντανός
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- μια κούπα σταφίδες (σουλτανίνα)
- 15 κουταλιές της σούπας ή μισή κούπα περίπου ρύζι καρολίνα
- (προαιρετικά) 1-2 πατάτες ή/και 1-2 κολοκυθάκια σε κομμάτια
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Ανοίγουμε με μαχαίρι τα «καπάκια» από τις τομάτες και τις πιπεριές, αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις τομάτες με κουτάλι και το φυλάμε για να το χρησιμοποιήσουμε μετά. Αφαιρούμε τα σπόρια αντίστοιχα από τις πιπεριές και πλένουμε - καθαρίζουμε το εσωτερικό τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι (να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας) και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το εσωτερικό από τις τομάτες - ψιλοκομμένο, τις σταφίδες και το ρύζι και ενσωματώνουμε καλά, ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μείγμα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό (αναλόγως από το πόσο ζουμερές είναι οι τομάτες μας). Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και λίγη ρίγανη και αφήνουμε να βράσει. Ανακατεύουμε όταν χρειάζεται.
Μόλις το ρύζι έχει μαλακώσει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεκινάμε να γεμίζουμε τις τομάτες και τις πιπεριές, τοποθετώντας τις στο ταψί.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και αν θέλουμε και κολοκυθάκια. Προσθέτουμε λίγο αλάτι - πιπέρι - ρίγανη και για τις πατάτες (και τα κολοκυθάκια). Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και 1 με 2 ποτήρια νερό στο ταψί για να σιγοβράζουν όσο θα ψήνονται στο φούρνο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν και αφαιρούμε μετά από 30-40 λεπτά. Ψήνουμε για τα υπόλοιπα 20 λεπτά περίπου χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Συνοδεύεται υπέροχα με φέτα.
Καλή επιτυχία!!!
___
φωτό από μέλος anima -- επιμέλεια/συνθέσεις από ομάδα σύνταξης my.aegean.gr