Το καλοκαιράκι πλησιάζει, αν και φέτος ειδικά μάλλον ήδη έφτασε! Οι διατροφικές συνήθειες προσαρμόζονται ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις μεταβολικές ανάγκες μας. Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα και η μάνα γη μας προσφέρει μια σειρά από φρούτα και λαχανικά τα οποία αντιστοιχούν στο εύκρατο κλίμα μας. Τα λαχανικά λοιπόν είναι και τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας μας που έχουν ως χαρακτηριστικό αντιπρόσωπο ποία άλλα από τα «λαδερά» φαγητά!
Λαδερά, τίτλος γενικός που στην ελληνική κουζίνα ειδικά δηλώνει όλων των ειδών τα λαχανικά που μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, μυρωδικά και σάλτσα ντομάτας, στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα λαχανικά που έχουν μεγαλώσει ρουφώντας το μεσογειακό ήλιο είναι από τα πιο νόστιμα του κόσμου, με πρωταγωνίστρια την ντομάτα. Ο κατακόκκινος αυτός καρπός, που πατάει με το ένα πόδι στο καλάθι των φρούτων και με το άλλο στον πάγκο με τα λαχανικά, ήρθε στην Ευρώπη με τα καράβια του Χριστόφορου Κολόμβου. Το όνομά του έχει τη ρίζα του στη λέξη tomatl, όνομα που της έδωσαν οι Ινδιάνοι στην Κεντρική Αμερική. Ο ακατανίκητος τρόπος με τον οποίο συνοδεύει τα λαχανικά κάνει την παρουσία της στην μεσογειακή κουζίνα απαραίτητη.
Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν την αξεπέραστη διατροφική τους αξία, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο, που είναι από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης σε αυτή τη γωνιά της γης και που εκτιμάται ανάλογα σε όλο τον κόσμο.
Λίγα λόγια για τα λαχανικά μας
- Φρέσκα λαχανικά
Καρότο:Το ξύνεις γύρω γύρω με ένα κοφτερό μαχαίρι για να καθαρίσεις τυχόν υπολείμματα από χώμα (το καρότο μεγαλώνει μέσα στο χώμα).
Κρεμμύδια:Για γρήγορο και εύκολο καθάρισμα (χωρίς δάκρυα), τα αφήνεις σε βραστό νερό για 5-6 λεπτά. Αυτό είναι πολύ βολικό, ιδιαίτερα για τα μικρά κρεμμύδια που προορίζονται για την κατσαρόλα. Στη συνέχεια τα κόβεις στη ρίζα τους με ένα ψαλίδι και από το άνοιγμα που σχηματίζεται βγάζεις το κρεμμύδι ολόκληρο, σαν μέσα από θήκη.
Ντομάτες:Για να ξεφλουδίσεις εύκολα τις ντομάτες, που προορίζεις για σάλτσα τις βουτάς σε βραστό νερό για 5 λεπτά.
Πατάτες:Μία μία που καθαρίζεις τη ρίχνεις μέσα σε νερό για να μη μαυρίσει. Τις στραγγίζεις κι αν πρόκειται να τις τηγανίσεις, τις στεγνώνεις προηγουμένως με χαρτί κουζίνας.
Σπανάκι:Χρειάζεται καθάρισμα (κόβεις με ένα μαχαιράκι το κάτω άκρο και αφαιρείς κιτρινισμένα ή χαλασμένα φυλλαράκια). Θέλει επίσης και πολύ καλό πλύσιμο γιατί ακουμπάει στη γη και κρατάει πολύ χώμα. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις σε ωμή σαλάτα, χρειάζεται ζεμάτισμα (το ρίχνεις για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό) και καλό στράγγισμα. Άφησε το στο σουρωτήρι αρκετή ώρα κι όταν κρυώσει και μπορείς να το πιάσεις, σφίξ' το ανάμεσα στις παλάμες σου, ώστε να φύγουν τα περιττά νερά.
Σκόρδο: Αν θέλεις να μειώσεις την έντονη μυρωδιά του σκόρδου στο φαγητό, ρίξ' το και μαγείρεψέ το με το φλούδι του και μετά πέταξέ το. Αν το χρησιμοποιήσεις ωμό, καθάρισε το από τα εξωτερικά του χνούδια και κόψε την πράσινη ουρίτσα του, που αυτή έχει έντονο άρωμα.
- Κατεψυγμένα λαχανικά
Η σύγχρονη τεχνολογία, με τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης μέσα σε 2 ώρες από τη συγκομιδή τους, έχει εξασφαλίσει στα κατεψυγμένα λαχανικά τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών. Δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς τα αγαπημένα του λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου και αποτελούν μια βολική και ταυτόχρονα νόστιμη λύση σε περιπτώσεις όπως η δική σου, που υπάρχει ανάγκη μικρής ποσότητας λαχανικών για μαγειρέματα που αποφασίζονται την τελευταία στιγμή. Δεν χρειάζεται να τα αποψύξεις για να τα μαγειρέψεις. Διάβαζε τις οδηγίες στη συσκευασία τους.