Ως φοιτητές συχνά καταλήγουμε - παρότι όχι πάντα από επιλογή μας, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου - να τρώμε πρόχειρο φαγητό και να νοσταλγούμε το σπιτικό φαγητό μαμάς. Σε αυτή την περίπτωση μία εύκολη και «μαμαδίστικη» συνταγή είναι η παρακάτω.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσου είναι ποικίλες, όπως ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν ευεργετικά στη λειτουργία του συκωτιού, του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ και το ανοσοποιητικό δείχνει να ωφελείται από τη δράση του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το πράσο έχουν επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση. Περιέχει Βιταμίνη Α, φολικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη, Βιταμίνη C, E και K, Κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο. Έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική και καρδιοπροστατευτική δράση. Προλαμβάνει την αναιμία και τέλος, είναι διουρητικό και δρα κατά της κυτταρίτιδας.
Υλικά:
- 1 κιλό πράσα
- 2 φύλλα σφολιάτας (1 πακέτο)
- 1/4 κιλού τυρί φέτα)
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 φρέσκο κρεμμύδι
- 3 αυγά
- 1 κρέμα γάλακτος μικρή
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- Ελαιόλαδο
- Βιτάμ
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση:
Βγάζουμε τα φύλλα της σφολιάτας από το ψυγείο/κατάψυξη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε τακτικά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο πιπέρι και την κρέμα γάλακτος Όταν μαραθούν τα πράσα ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και την φέτα τριμμένη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να στεγνώσουν τα πολλά υγρά και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε πυρέξ ή ταψί αλείφουμε λίγο βιτάμ, στρώνουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τα πράσα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και με ένα πιρούνι κάνουμε λίγες τρύπες στο φύλλο για να βγαίνει ο αέρας.
Τέλος, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία!!!
___
φωτό από μέλος anima -- επιμέλεια/συνθέσεις από ομάδα σύνταξης my.aegean.gr