Το καλοκαιράκι πλησιάζει και πολλοί έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους μπανάκια! Οι συνήθειες του καλοκαιριού αρχίζουν να εμφανίζονται και στη διατροφή μας. Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε αναφορά στα λαχανικά και στα «λαδερά» φαγητά στα οποία τα χρησιμοποιούμε. Τώρα θα δώσουμε μία πιο δροσιστική πινελιά! Θα μιλήσουμε για τη φράουλα μιας και είναι και η εποχή της!
Οι φράουλες είχαν ξετρελάνει μέχρι και το Μακεδόνα στρατηλάτη μας Μέγα Αλέξανδρο που όπως αναφέρει ο Ιταλός σεφ Luigi Carnacima συνήθιζε να απολαμβάνει μια φρουτοσαλάτα από φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα πλυμένα με λευκό κρασί ανακατεμένα με χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και μπόλικη αμυγδαλόψιχα. Για σος στη φρουτοσαλάτα του ανακάτευε μέλι με λευκό ξηρό κρασί και για να την κάνει πιο δροσερή έβαζε το μπολ μέσα σε ένα άλλο βαθύτερο με κρύο νερό πηγής. Εμείς προτείνουμε κάτι πιο απλό και εξίσου εύκολο και δροσερό.
Γρανίτα φράουλας
Υλικά
- 2 φλυτζάνια τσαγιού φράουλες ώριμες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Αφαιρείς από τις φράουλες τα κοτσανάκια και τις πλένεις με άφθονο νερό.
Σε ένα βαθύ μπολ λιώνεις τις φράουλες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με τα χέρια.
Στον πολτό που δημιουργήθηκε ρίξε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακάτεψε.
Στη συνέχεια, βάλε το μείγμα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σε περίπτωση που έχεις μπλέντερ μπορείς να βάλεις σε αυτό τα υλικά και να τα χτυπήσεις για 3-4 λεπτά.
Αν το μείγμα είναι πυκνό, δεν πήζει .Θα χρειαστεί να προσθέσεις 1 κούπα νερό ή και παραπάνω.
Για να είναι αφράτη η γρανίτα που θα σερβίρεις, καλό θα ήταν αφού την αφήσεις 2 ώρες στην κατάψυξη, να τη βγάλεις και να την ανακατέψεις καλά, με πιρούνι ή μπλέντερ, για να ξεσβολιάσει.. Έπειτα ξαναβάλτην στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
Καλή απόλαυση!