Ένα απλό γλυκό, αλλά πεντανόστιμο! Μπορεί να συνοδεύσει τον πρωινό ή και απογευματινό σας καφέ, αλλά και να ικανοποιήσει επαρκώς όλες τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
Δεν έχετε παρά να το φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
- 250 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- 500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 9 αυγά (χωριστά κρόκους και ασπράδια)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 400 γραμμάρια νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με την αμυγδαλόψιχα και το αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
Χτυπάμε επίσης σε ένα τρίτο δοχείο το βούτυρο, τους κρόκους και την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το ξύσμα από το λεμόνι, καθώς και μια πρέζα αλάτι. Μόλις τα υλικά αναμειχθούν καλά και αυτό το μείγμα είναι έτοιμο.
Στο μπολ που περιέχει το σιμιγδάλι και την αμυγδαλόψιχα, προσθέτουμε πρώτα τη μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην κάτσει το γλυκό. Μετά προσθέτουμε το μίγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε και πάλι καλά. Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε και πάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί, αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και το ψήνουμε στους 170ο C στη μεσαία σχάρα για 45 περίπου λεπτά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε και το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού και βράζουμε για 4 με 5 λεπτά.
Τέλος, σιροπιάζουμε το γλυκό, αφού κρυώσει.
Φτιάξτε το και θα το ευχαριστηθείτε! Καλή απόλαυση...
______
φωτό: scubadive67