Πέντε χρόνια σπουδών στη Σύρο μού έμαθαν τα παρακάτω tips. Γενικά μη φοβάσαι να βγεις από το «καβούκι» σου (οκ σπίτι έχεις, όχι καβούκι)! Ούτως ή άλλως, αφήνοντας πίσω σου το σχολικό κλίμα και διανύοντας τη φοιτητική ζωή, είναι μια αλλαγή που θα έρθει στη ζωή σου. Οπότε, deal with it!
Εξάλλου, δεν είναι και τόσο άσχημη πια... Αντιθέτως! Απλώς πάρε μια γεύση από τη δικιά μου εμπειρία στο νησί και αργότερα θα επαληθεύσεις και μόνος σου κάποια ή όλα τα συμπεράσματά μου.
Έχει σημασία να έχεις μια εικόνα για τη σχολή που σκέφτεσαι να πας αφήνοντας πίσω σου το σχολείο. Μην αγχώνεσαι που το τμήμα ΜΣΠΣ όπου πέτυχες στις εξετάσεις σου δεν είναι στην πόλη σου, έχει πολλά benefits η ζωή μακριά από το σπίτι. Μαθαίνεις να ζεις ως ενήλικας και να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις και απαιτήσεις.
Πλησιάζοντας στο τέλος της φοιτητικής μου «καριέρας», θα έλεγα τα εξής στον ...πρωτοετή εαυτό μου:
- ΒΑΛΕ ΦΙΛΤΡΟ ΣΤΙΣ ΦΗΜΕΣ.
Μην παίρνεις και πολύ σοβαρά ό,τι ακούς για τη φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι σου. Τα «καλά» δεν είναι όσο καλά ακούγονται, αντίστοιχα τα «άσχημα» που πιθανώς ακούς είναι απλώς υπερβολές. Τι εννοώ. Τα ατελείωτα πάρτυ, η απόλυτη ανεξαρτησία και όσα ακούς θα έρθουν στη ζωή σου και θα τα χαρείς αλλά να σημειώσεις ότι στο νησί δεν ήρθες μόνο για αυτά. Πρέπει να βάλεις το δικό σου μέτρο και να ισορροπήσεις μεταξύ διασκέδασης και υποχρεώσεων. Θα πεις και το κλισέ «Όχι, δε θα έρθω, έχω διάβασμα» (και σαφώς δε θα`ναι δικαιολογία). Οπότε εδώ υποδέχεσαι τους περιορισμούς. Όσον αφορά τα άσχημα (αν ακούς) μη βάλεις φίλτρο αλλά ωτασπίδες. Η σχολή αξίζει και είναι πράγματι καλή. Αρκεί να θες να προχωρήσεις.
- ΑΛΛΑΖΕΙΣ.
Αργά ή γρήγορα θα συνηθίσεις στα δεδομένα της καινούριας σου ζωής και θα σκεφτείς «Ωραία περνάω, αλλά πρέπει να καταλάβω περισσότερο που βαδίζω και τι μού ταιριάζει». Σοβαρεύεις και συμμαζεύεις το φοιτητικό χάος που μπήκε στη ζωή σου. Συνειδητοποιείς ότι σε κάποια χρόνια θα έχεις επαγγελματικά δικαιώματα στο design.
- ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.
Ναι, είναι μια άχαρη διαπίστωση αλλά αποκτάς κριτική ματιά και βάζεις αποφασιστικά τέλος σε σχέσεις που δεν έχουν να σού προσφέρουν τίποτα.
- ΑΛΛΑΞΕ ΛΟΓΙΚΗ.
Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστείς στη λογική του πανεπιστημίου, the better for you. Εργασίες και μελέτη προέρχονται από πολλές πηγές και πρέπει να είσαι ικανός να τις διαχειρίζεσαι. Κοινώς, μάθε να “σκανάρεις”.
- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΛΕΟΝ.
Το πανεπιστήμιο δεν σε παίρνει από το χέρι για να σού μάθει νέα πράγματα, όπως στο σχολείο. Πρέπει να κινητοποιηθείς. Έστω ότι σου αρέσει το product design. Εξασκήσου σε 3D προγράμματα σχεδίασης. Παρεπιπτόντως, το Creo PTC είναι το ιδανικότερο. Σού αρέσει το branding ή γενικότερα το graphic design; Εξοικειώσου με Photoshop, Illustrator, InDesign. Animation; 3ds Max, Maya, SoftImage, Stop Motion, Moviemaker. Web design; Dreamweaver, Wordpress. Γενικώς ψάξου μόνος σου, μην περιμένεις! Το πανεπιστήμιο θα σε καθοδηγήσει, αλλά εσύ θα βάλεις τα θεμέλια.
- ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ.
Μπορείς να πάρεις πτυχίο και να μην ξέρεις τίποτα. Περνάς τα μαθήματα με βάση και το κρεμάς στο δωμάτιό σου. Το πτυχίο είναι ένα χαρτί που σκίζεται. Αν δε μπορείς να το υποστηρίξεις, μια χαρτοπετσέτα έχει την ίδια αξία.
- ΒΡΕΣ ΤΙ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
Όπως καταλαβαίνεις η σχολή έχει εύρος, δεν βγαίνεις μαθηματικός και γίνεσαι μαθηματικός. Product, Graphic, Web, Animation. Θες κι άλλα; Interface, App, Service, Interior design. Μην ανησυχείς αν σού πάρει χρόνο. Και μόνο που προβληματίζεσαι, στο τέλος θα βρεις πού ανήκεις.
Η φοιτητική ζωή είναι ωραία, ακόμα πιο ωραία όμως είναι σε νησί!
______
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (Freepik+προσαρμογές), (DPSDE|AristeiaAcadem1),