Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος:
Ιστορίες πολλών κλικ, ομολογουμένως! Μετά το πρώτο μέρος και τη 2η συνέχειά του, το μινι-λεύκωμα από αναμνήσεις στην ιστορία και πορεία της φοιτητικής ομάδας 'MyAegean' του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με περισσότερη πυκνότητα και συνέπεια πλέον! Σε αυτό το «ταξίδι στο χρόνο» λοιπόν, βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη περίοδο της ανάπτυξης, κάπου μεταξύ 2003-2004, τότε έκανε την εμφάνισή της η αρχική δικτυακή μας πύλη, με μερικές αρχικές ενημερωτικές πληροφορίες. Τότε, που οι αστερισμοί και τα κύματα μας καλούσαν σε ταξίδια σ'όλο το Αιγαίο...
Η χρονιά 2003-2004 ήταν ομολογουμένως, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, από πολλές πλευρές! Ποιοι ξεχνούν άραγε τις επιτυχίες της Εθνικής μας στο EURO, τους Ολυμπιακούς ή τη Eurovision; Αλλά πριν και πέρα από όλα αυτά, ας μείνουμε στα ...Αιγαιακά μας, προς το παρόν!
Ιστορίες παλαβές, για κάποιους φαντάζουν άφταστες ή «από άλλο πλανήτη», για άλλους όχι... σίγουρα όμως ιστορίες ...πόνου και πάθους! Πώς να μην έχει έξτρα σασπένς η καθημερινότητά σου, όταν μεταξύ διαβασμάτων, εργασιών και λοιπών ...χαριτωμένων, έχεις να αντιμετωπίσεις κι ένα «τσουνάμι» τεχνικών δυσλειτουργιών αλλά και μια «παρέλαση» από εξωτικούς χάκερς; Ομορφιές!
Οι περισσότερες κι οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει να συνεργαστούμε ουκ ολίγες φορές σε ομάδες με φίλους και συμφοιτητές μας για εργασίες στο Πανεπιστήμιο. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που κάποιες φορές μπορεί να καταλήξει και σε ...εφιάλτες, ιδίως όταν οι προθεσμίες στενεύουν και το καθημερινό πρόγραμμα ζορίζει. Σε βάθος χρόνου όμως, τα αναπολείς και κρατάς γλυκιές αναμνήσεις, άλλωστε οι στιγμές αυτές όλες έχουν και τον τρελό χαβαλέ τους!
Πέρα όμως από τα ...«ομαδικά» των μαθημάτων, υπάρχουν και οι διάφορες ενασχολήσεις και δραστηριότητες, μέσω της συμμετοχής σε φοιτητικές ομάδες (αθλητικές, καλλιτεχνικές κ.λ.π.). Εκεί είναι ακόμη πιο χαλαρά τα πράγματα, ενώ βρίσκεσαι με ανθρώπους που μοιράζεστε κάποιο κοινό ενθουσιασμό για ένα άθλημα, ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα.
Συνήθως σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως όταν πρέπει κανείς να καταλήξει σε πιο σαφείς αποφάσεις για ένα θέμα ή ζήτημα, τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα, καθώς οι γνώμες, προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, αισθητική και οπτική του καθενός και καθεμιάς από την όποια παρέα-ομάδα μοιάζουν να είναι τόσες πολλές όσα είναι και τα διάφορα είδη της χλωρίδας σε στεριά και θάλασσα (μιας και είμαστε και ...θαλασσο-δαρμένοι)! Μινιμαλιστές με πλουραλιστές και όλες οι εικαστικές και μη τάσεις, σε μια μάχη που μοιάζει να έχει προαιώνια κατάλοιπα, μα και να συνεχίζεται ως το μακρινό μέλλον, σε εποχές όπου τείνουμε να μετοικήσουμε σε άλλους γαλαξίες (!)
«Παιχνιδιάρικο ύφος» ή «Σοβαρό στιλ»; «εδώ να βάλουμε μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς ή να αλλάξουμε όλη τη γραμματοσειρά;», «να κόψουμε καμιά δεκαριά γραμμές από το κείμενο της περιγραφής, για να μην κουράζει;», «τη φωτό να τη βάλουμε εδώ ή 5 γραμμές παρακάτω;»... και οι συζητήσεις μοιάζουν με χημικούς τύπους αρωματικών (κυκλικών) ενώσεων, ή ίσως αλλιώς καλύτερα, σαν μια προγραμματιστική ρουτίνα που εκτελείται σε ατέρμονο κύκλο! Οι σχετικοί των παραπάνω γνωστικών αντικειμένων μάλλον κατανοούν τους παραλληλισμούς αυτούς! Για να μην ξεχάσουμε βέβαια, μέρα με την ημέρα μαθαίνοντας ολοένα και νέα πράγματα εντός κι εκτός του προγράμματος σπουδών μας, άλλο τόσο πελάγωνε κανείς, αντιλαμβανόμενος πόσο απέραντη είναι η ανθρώπινη γνώση... Συζητήσεις επί συζητήσεων, συναντήσεις και κουβέντες, μετά κι άλλες συναντήσεις, κι άλλοι καφέδες (ή και ποτά), κι ας μας βοηθήσει η ...Παναγιά! (τι την έχουμε την Τήνο και τη Μεγαλόχαρη μες στην καρδιά του Αιγαίου, ας μας δώσει καμιά φώτιση κι εμάς!)
Πίσω στο παρόν, προσπαθώντας να σκαλίσουμε τη μνήμη μας, συζητώντας θυμόμαστε κι προσπαθούμε αφαιρετικά να σταθούμε στο ποια στοιχεία ήταν συνήθεις «σύντροφοι» στις ανάγκες, εργασίες και προετοιμασίες της ομάδας σχετικά με το στήσιμο της πύλης του my.aegean.gr μα και στην ευρύτερη ανάπτυξη της όλης προσπάθειας. Θα μπορούσαμε ίσως, με μια πολύ γρήγορη συλλογή σκέψεων, να κρατήσουμε τα εξής: κατσαβίδι, ποντίκι/πληκτρολόγιο, καφές (πολύς!), μολύβια-στυλό και κινητό τηλέφωνο. Εντάξει, για κάποιους ήταν και το τσιγάρο, μα επειδή δεν ...πλειοψηφούσαν, θα προτιμήσω να το αναφέρουμε, έτσι, χαριστικά! :)
Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, μαζί με μπόλικα χαρτιά παραδίπλα γεμάτα σχέδια, σκίτσα και πρόχειρα διαγράμματα, ήταν -και είναι- οι «συνεργοί» μας στην αποτύπωση των ιδεών και σκέψεων, που έπεφταν βροχή. Πραγματικά, αυτός ο «καταιγισμός ιδεών», το λεγόμενο «brainstorming», είναι το πιο υπέροχο (και σουρεάλ συνήθως) μέρος όταν ξεκινάς να σχεδιάσεις ή αναπτύξεις κάτι! Είναι σαν να βρίσκεσαι χαλαρός κι ανάλαφρος πάνω σε ήρεμα κύματα, χωρίς πολλές αμφιβολίες ή δισταγμούς (τουλάχιστον αρχικά), να ρίχνεις σκέψεις και ιδέες. Θυμίζει και λίγο -μεταξύ άλλων- από Jackson Pollock, ο οποίος έριχνε «τυχαία» (σκόπιμα μπήκαν τα εισαγωγικά) σε ένα καμβά ποσότητες μπογιάς για να δημιουργήσει τις εικαστικές συνθέσεις του...
Το κατσαβίδι ωστόσο, από όσα προαναφέρθηκαν, έρχεται συνειρμικά (και συμβολικά) για να «προσγειώσει» τη -σχεδόν εκστασιακή- πορεία του brainstorming στην ορθολογιστική πραγματικότητα και τους μπόλικους περιορισμούς και δυσκολίες που προκύπτουν σε κάθε βήμα μας... «ωραίο το όνειρο, πώς θα στήσουμε όμως τους δίσκους, μνήμες, καλώδια και προγράμματα-εφαρμογές, για να δώσουμε στο μηχάνημα-Η/Υ 'ζωή';», «πώς θα στήσουμε πρακτικά τις λειτουργίες της ιστοσελίδας για να βοηθήσει και να αποτελέσει ένα ικανοποιητικό μέσο κι εργαλείο επικοινωνίας για τους φοιτητές του Αιγαίου;» Οι νύχτες φαίνονται μακριές... εδώ, ο καφές, ομολογουμένως, βοηθά...
Για τα κινητά τηλέφωνα βέβαια, δεν μιλώ, πονεμένες ιστορίες! Όχι τίποτε άλλο, μα θα'χαμε άνετα γλιτώσει μπόοοολικο χαρτζιλίκι και ίσως κι μερικές από τις επιπτώσεις της 'οικονομικής κρίσης', αν το τόσο χρήμα που έχει φύγει σε λογαριασμούς, το είχαμε εξοικονομήσει... Ευτυχώς το γρήγορο internet, αν κι αρκετά μεταγενέστερα, ήρθε, για να μας διευκολύνει στις online συνομιλίες μας! Γιατί, κρίμα δεν είναι, να κάνεις 5-6 τηλέφωνα σε διαφορετικούς φίλους, ώστε να κανονίσετε για ένα καφέ ή μια μπυρίτσα, όταν μπορείτε να συνομιλήσετε ταυτόχρονα και μέσα σε λίγα κιόλας δευτερόλεπτα, να ορίσετε ώρα και τόπο συνάντησης; Ανεκτίμητο!
Αναμείνατε στον ...ιστότοπό σας, για περισσότερες ενδιαφέρουσες διαδρομές στο Αιγαίο!
Στη συνέχεια των «Ιστοριών Πολλών Κλικς», θα γνωρίσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγγενική μας επίσης φοιτητική πρωτοβουλία που «γνώρισε» το Πανεπιστήμιό μας, το ιστορικό «Contrabado», ενώ θα ταξιδέψουμε στο EURO με το «πειρατικό» μας, ενάντια σε κακόβουλους χάκερς!
Φιλούρες!
Γ.Α.